Język do pisania stron z "klocków", jaki?

0

Witam

Chcę zacząć uczyć się jakiegoś nowego języka, który polega na pisaniu "klocków" a potem składania ich w całość. Fajnie też by było jakby to był język obiektowy.

I żeby nie było problemów w znalezieniu serwera dla takich skryptów oraz żeby nie było trzeba instalować jakiś dodatków w przeglądarce.

PS. Znam już klika języków programowania.

Pozdrawiam

0

php? jsp(java)? asp.net(np. c#)? Wszystkie sa obiektowe, wiec w czym problem?

0

Chcę zacząć uczyć się jakiegoś nowego języka, który polega na pisaniu "klocków" a potem składania ich w całość.

Ze co?!!

0

C# albo VB.NET jako język dla kodu "za" stroną ASP.NET. Ale tak łatwo serwera na to nie znajdziesz, za to stronę faktycznie się składa z klocków - kontrolek, jak aplikacje wizualne w dzisiejszych środowiskach.

Albo PHP + framework PRADO, ale tutaj nie będziesz miał interfejsu do klikania...

0

vecco, myślę, że klocki to komponenty

Delphi for PHP

0

No tez tak myslalem przez chwile. Po kiego grzyba pisac aplikacje webowe na zasadzie "klockow" (jak to autor ujął)?

0

A ja pomyslalem o klockach jako o klasach i obiektach ;) Poza tym bez sensu pytanie.

0

nie wgłębiałem się w to ale podobno jest jakieś narzędzie google'a do budowy stron z wykorzystaniem ajaksa z takich właśnie jakby klocków
nie wiem dokładnie o co chodzi, ani jak to się nazywa, tak mi się jakoś obiło o uszy

* http:*pages.google.com . Czyli w zasadzie taki WYSIWYG + pewnie możliwość jakichś skryptów czy integracji z Google Account - Cold

a a'propos klocków to mi sie przypomniał kawał o jasiu
// nie na miejscu :P

0

Chodzi mi o to że "klocek" to jest na przykład logowanie i cały "panel" z tym związany.

I piszemy ten klocek a potem go jakoś łatwo wrzuca do reszty kodu.

0

Nie wiem jak w innych językach ale w asp tworzysz sobie UserControl i masz ten swój "klocek"... zreszta takie logowanie razem z przypomminaniem hasła i ze wszystkimi bajerami jest już gotowe wystarczy przeciągnąć.

0
Adamo napisał(a)

podobno jest jakieś narzędzie google'a do budowy stron z wykorzystaniem ajaksa z takich właśnie jakby klocków
nie wiem dokładnie o co chodzi, ani jak to się nazywa, tak mi się jakoś obiło o uszy

Nie chodzi przypadkiem o GWT?

0

A kto zna dobry program do ASP i jakiś kurs/faq/etc z chęcią bym na to dogłębnie spojrzał bo znam to przede wszystkim z nazwy, programowanie w nim zajęło w moim życiu tylko kilka minut ;)

0

Zdecydowanie Visual Studio nadaje się do tego najlepiej. Możesz skorzystać także z lekkiego Web Matrix'a.

0

Albo Visual Web Developera. A 'kurs/faq/etc' - patrz www.msdn.com.

Acha, mozesz miec problem z hostingiem.

* http:*hostedwindows.pl/ - Cold
//edit
Cold - wiem, ale to chyba tylko jeden taki hosting, wiec wielkiego wyboru to nie ma...
// no tak - Cold

0

Czy rozpowszechnianie tych stron jest ograniczone w celach nie komercyjnych oraz komercyjnych?

Czy strony są kompilowane po mojej stronie czy po stronie serwer?

0

.net jest darmowa platforma, wiec komercyjnie ograniczaja Cie co najwyzej narzedzia. Wszystkie narzedzia z serii Express sa darmowe do komercyjnego rowniez.

Co do drugiego pytania - to normalny jezyk server-side, wiec wszystko dzieje sie po stronie serwera. Dopoki oczywiscie nie dolaczysz jakiegos javascripta na przyklad ;), wtedy nie wszystko.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1