zachowanie wprowadzonych danych podczas przeładowania strony

0

Witam

pytanie krótkie odpowiedz zawiła

  1. mamy textarea nazwane np content,
  2. po wprowadzeniu do niego tekstu nasiskamy przycisk dalej,
  3. następuje przeładowanie strony na której jest kolejny textarea nazwany np extraContent - gdzie powinien pojawić sie ten sam tekst tyle że sformatowany np. każdy wyraz zdania staje sie odnośnikiem do kodu wyszukującym z bazy danych przykładowo jego synonimy.

pierwszy problem czyli w jaki sposób najlepiej, najoszcządniej i najprzenośniej zachować text niewiadomej długości (np. cała "Lalka" Bolesława Prusa) aby go później wyświetlić na kolejnej stronie.
Strona korzysta z bazy danych, więc można text zapisać jako CLOB tylko czy nie da sie prościej (o ile to nie jest najprościej).

z góry dziekuje za odpowiedzi.
Marcin

0

Mozesz uzyc cookis, serializacji lub bazy danych, z tym ze pierwsze jest najprostsze, a ostatnie wydaje sie byc zbyt skomplikowane do tego celu.

0

Mozna jeszcze wrzucic w sesje, tylko po co? Pierwszy tekst i tak musisz przeslac, wiec rozumiem, ze po drugim wyswietleniu strony pokazujesz tekst sformatowany i tego sformatowanego juz nie chcesz przesylac?

0

ale czy cookies nie mają ograniczeń wielkości przechowywanych danych ?

danstefan napisał(a)

Mozesz uzyc cookis, serializacji lub bazy danych, z tym ze pierwsze jest najprostsze, a ostatnie wydaje sie byc zbyt skomplikowane do tego celu.

0

wiem że pytanie które zadam moze spotkać sie z odpowiedzią typu poczytaj sobie w googlach ale skoro forum służy pomocy to zadam

jak to działa np na tym forum ? klikasz cytuj i na następnej stronie pojawia sie w textarea + tekst cytowany z dodanymi znacznikami quote
</quote>

0

Jak? Wchodzisz na
http://4programmers.net/Forum/posting.php?mode=quote&t=122083&p=437079
I w parametrach GET masz nr wątku (122083) oraz ID cytowanego posta (437079) . Wybierasz te dane z bazy danych, gdzie te dane są zapisywane, i pozniej tylko dodajesz znaczniki pomiedzy zmienna z daną treścią posta.

A co to 1 pytania, to trochę nie rozumiem. Jesli masz 3 strony gdzie 1 zawiera ten content, a na 2 stronie ten extraContent i chcesz miec na 3 zawartość tego textera "content" to ja bym zrobil na tej 2 stronie obiekt formularza ukryty (hidden) i tam wklepał ten kod z 1 strony.

0
bordeux napisał(a)

A co to 1 pytania, to trochę nie rozumiem. Jesli masz 3 strony gdzie 1 zawiera ten content, a na 2 stronie ten extraContent i chcesz miec na 3 zawartość tego textera "content" to ja bym zrobil na tej 2 stronie obiekt formularza ukryty (hidden) i tam wklepał ten kod z 1 strony.

to może ja jeszcze raz spróbuje opisać:

są dwie strony:

  • otwiera sie pierwsza na której jest textarea - content;
  • wpisujemy tekst do content i klikamy dalej (przycisk umieszczony gdzieś na stronie);
  • na stronie drugiej mamy textarea extraContent do którego powinien być załadowany automatycznie tekst uprzednio wprowadzony do textarea content, dodatkowo każde słowo tego tekstu ma być sformatowane poprzez dodany znacznik <a href=> co uczyni z niego odnośnik
    strona druga ma 3 textboxy
--------------------------------------------------------------------
|                                                                                   |
|   ----------------------------------        -------------------      |
|   |          extraContent           |        |                      |     |
|   |   tutaj jest sformatowany   |        |  synonimy      |     |
|   |  text ze strony pierwszej    |        |                      |     |
|   |                                        |        |z bazy danych |     |
|   ----------------------------------        |                      |     |
|   ----------------------------------        |                      |     |
|   |            okno edycji           |        |                      |     |
|   |                                        |        |                      |     | 
|   |                                        |        |                      |     |
|   |                                        |        |                      |     |
|   ----------------------------------        -------------------      |
--------------------------------------------------------------------

i kolejno w

  • w oknie extraContent pojawia sie wprowadzony text ze strony pierwszej
  • oknie extraContent klikamy wyraz
  • w oknie po prawej ukazują sie jego synonimy pobrane z bazy
  • klikając synonim wstawiamy go do okna edycji czyli tego na dole

jeśli ktoś spotkał się ze stronami które wykonują podobne operacje, proszę o linki
choć widzę że wpisując posta na forum korzystam z większości potrzebnych mi rozwiązań...
z góry dzięki pozdrawiam
Marcin

0

ciekawa strona pomagająca w rozwiązaniu problemu który opisywałem

http://www.1001line.net/spell-check/sampleform2-spellcheck.html

no to teraz czas pisać :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1