Blokada bezpośredniego odwołania do pliku

0

Cześć,

Na swojej stronie umożliwiam np. obejrzenie jakiegoś pliku wideo, lecz dla zaoszczędzenia transferu chciałbym zablokować możliwość ściągania tego pliku na dysk. Czyli, że użytkownik może oglądać plik wideo na mojej stronie ale gdy już wpisze sobie np. http://vendro.pl/video/video.wmv to nie będzie mógł go ściągnąć.

Można to jakoś zrobić?

0

To nie jest łatwa sprawa. Poszperaj jak to robią na google.video.com albo youtube.com
Tam jak sie nie myle po prostu taki link jest kodowany.

Poszukaj również coś na temat chmod-ów.

0

Hm raczej nie chodzi mi o kodowanie linka, bardziej chyba odpowiednim sposobem byłoby użycie chmodów - tak jak napisałeś o ile można to w taki sposób zabezpieczyć lub htaccess tylko niestety nie wiem jak.

0

A co da chmod? Jeżeli przeglądarka odniesie się z Twojej witryny do filmu, to przakaże serwerowi odpowiedni referer. Sprawdzając ów referer możesz dowiedzieć się czy ktoś odnosi się do Twojego pliku ze strony, czy też wpisuje go po prostu w przeglądarce.

0

Ostatnio roszerzałem ar4tykuł o mod_rewrite Mod rewrite powienien tobie pomóc, mogę tobie zasugerować rozwiązanie w RewriteCond spradzasz referer'a czy jest zgodny z twoją domeną i następnie dajesz regułe przepisania. Z tym jednak jest mały problem, mój firewall blokuje wysyłanie http_referer, więc leże,a ustwianie na to aby mógłbyć bez to tak jakbyś zostawił to bez niczego. Taki przykład:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://domena.pl/.*$      [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://domena.pl$      [NC]
RewriteRule .*\.(jpg|jpeg|gif|png|bmp)$ index.php?hotlink=1 [R,NC] 
#RewriteRule .*\.(jpg|jpeg|gif|png|bmp)$ - [F,NC] 
#lub jak chcesz możesz od razu wysłać kod 403 to wtedy odkomentuj drugą regułe i usun pierwszą
</IfModule>

//edit: Pod swoją opieką mam kilka sporych serwisów i jakoś nie mam problemów z HotLinkowaniem w takim stopniu, żeby to przeszkadzało. Gorsze były grabbery(jeden serwis ma około 500mg razem ze wszystkim, a zdarzało się, że potrafili całość pobierać), ale z tym szybko sobie poradziłem.

0

Dzięki mephir, sprawdzę to jutro bo dziś siły nie mam. Wiesz, pojedyncze pliki mi nawet nie przeszkadzały ale jak jedna osoba (a jest ich kilka albo kilkanaście) potrafi wygenerować mi transfer ~2gb w ciągu tygodnia ściągając pliki bezpośrednio to ja dziękuję i wolę zablokować. :)

0

Na twoim miejscu raczej chyba bym połączył coś z cookie i mod_rewrite, byłoby optymalniejsze, jednakże odpadały by wtedy wszystkie downloadery, w stylu flashget, getright itd... Jutro coś skleje ;). Dodatkowo, jeżeli jest to robot to możesz pokusić się jak ja o blokowanie dostępu jak za szybko jedzie z dokumentami. Ja wzorowałem się na rozwiązaniu z Coyota i wyszło bardzo fajnie.

0

Przepraszam że odświeżam temat po dwóch miesiącach, ale zapomnieli koledzy o tym że przeglądarki BUFORUJĄ filmy. W tym przypadku trzeba byłoby zablokować folder z filmami całkowicie za pomocą .htaccess, następnie utworzyć jakiś plik PHP który czytał by plik w zablokowanym folderze za pomocą [i]readfile()[/i] no i oczywiście wysyłał jako datę ważności datę z przeszłości w nagłówku. W takim przypadku pozbędziemy się linków w przeglądarce. Chociaż jeśli użyjesz umiejętnie c00kies to też pójdzie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1