Witam.
Prosze o pomoc, niemoge tego sklejic;/
Dla kogos obeznanego na pewno nie bedzie problemu....

1.Potrzebuje wczytac baze XML na strone HTML
2. Korzystajac z załaczonego scriptu wykonywac operacja na danych bazy.... taki mini sklep internetowy....

Oto gotowy taki sklepik:

<html> <head> <title>Sklep Internetowy</title> <style> #koszyk {width:30%;height:100%;margin:0 0 0 0;margin-top:0%;float:left;border:1px solid black;padding:1em;} #oferta {width:63%;height:100%;margin:30% 0 0 0;margin-top:0%;float:left;border:1px solid black;padding:1em;} .usun {display:none;} </style> <script type="text/javascript"> var produkty=new Array(); //deklaruję tablicę produktów zamówionych przez kupującego var ilosc_produktow=new Number(); //deklaruję ilość różnych produktów zamawianych przez kupującego ilosc_produktow=0; function produkt(n,c,i) //definiuję obiekt o nazwie produkt { this.nazwa=n; this.cena=c; this.ilosc=i; } function dodaj(e) //e jest obiektem na którym kliknięto - patrz kod HTML { //Nazwa var n=new String(); var c=new String(); var at=new Number(); var at_s=new Number(); var flag=new Boolean(); var i=new Number(); var j=new Number(); e.nextSibling.nextSibling.style.display="inline"; //wyświetlam hiperłącze o tekście "usuń" korzystając z relacji pokrewieństwa n=e.parentNode.parentNode.childNodes[0].innerHTML; //Korzystając z funkcji tekstowych znajduję nazwę produktu at=n.indexOf(":"); n=n.substr(0,at); //n jest nazwą produktu //Cena c=e.parentNode.parentNode.childNodes[2].childNodes[0].innerHTML; at=c.indexOf(":"); //Korzystając z funkcji tekstowych znajduje cenę produktu at_s=at+2; at=c.indexOf("z"); c=c.substring(at_s,at); //c jest ceną jednostkową dodawanego produktu flag=false; for(i=0;i<ilosc_produktow;i++) //sprawdzam,="//sprawdzam," czy="czy" produkt="produkt" na="na" który="który" kliknięto="kliknięto" jest="jest" już="już" w="w" koszyku="koszyku" {="{" if="if" (produkty[i].nazwa="=n)" flag="true;" break;="break;" }="}" (flag)="(flag)" którym="którym" koszyku,="koszyku," to="to" tylko="tylko" zwiększam="zwiększam" ilość="ilość" zamawianego="zamawianego" produktu="produktu" produkty[i].ilosc++;="produkty[i].ilosc++;" else="else" przeciwnym="przeciwnym" wypadku="wypadku" dodaję="dodaję" do="do" koszyka="koszyka" produkty[ilosc_produktow]="new" produkt(n,c,1);="produkt(n,c,1);" ilosc_produktow+="1;" zaktualzowany="zaktualzowany" koszyk="koszyk" return="return" false;="false;" function="function" z="z" var="var" n="n.substr(0,at);" at="n.indexOf(&quot;:&quot;);" i="new" e.style.display="none" ;=";" hiperłącze="hiperłącze" nazwę="nazwę" usuwanego="usuwanego" //n="//n" nazwą="nazwą" for(i="0;i&lt;ilosc_produktow;i++)" jaka="jaka" pozycja="pozycja" //w="//w" tablicy="tablicy" //po="//po" wykonaniu="wykonaniu" tej="tej" instrukcji="instrukcji" ma="ma" wartość="wartość" pozycji="pozycji" produkty="produkty" produkty[i].nazwa="produkty[ilosc_produktow-1].nazwa;" //przepisuję="//przepisuję" ostatni="ostatni" element="element" pozycję="pozycję" produkty[i].cena="produkty[ilosc_produktow-1].cena;" //-="//-" ten="ten" sposób="sposób" pozbywam="pozbywam" się="się" produkty[i].ilosc="produkty[ilosc_produktow-1].ilosc;" ilosc_produktow--;="ilosc_produktow--;" //zmniejszam="//zmniejszam" produktów="produktów" //wyświetlam="//wyświetlam" zaktualizowany="zaktualizowany" //na="//na" podstawie="podstawie" danych="danych" funkcja="funkcja" tworzy="tworzy" obiekt="obiekt" tekstowy="tekstowy" //zawierający="//zawierający" kod="kod" tabeli="tabeli" danymi="danymi" zamówienia="zamówienia" napis="new" suma="new" (ilosc_produktow="(ilosc_produktow" //jeśli="//Jeśli" wyswietl_koszyk();="Wyswietl_koszyk();" usun(e)="Usun(e)" //usunięcie="//Usunięcie" string();="String();" number();="Number();" //ukrywam="//Ukrywam" "usuń"="&quot;Usuń&quot;" //znajduję="//Znajduję" wyswietl_koszyk(e)="Wyswietl_koszyk(e)" html="HTML">0) { napis="

Koszyk

"; napis+="
ProduktCenaIlość
"+produkty[i].nazwa+"</td>"+produkty[i].cena+" zł/kg</td>"+produkty[i].ilosc+"kg</td></tr>"; suma+=produkty[i].cena*produkty[i].ilosc; } suma=Math.floor(suma*100)/100.0; napis=napis+"</table>
"+"

W sumie: "+suma+" zł

"; napis=napis+"<button onclick="realizuj()">Zamów</button>" document.getElementById("koszyk").innerHTML=napis; } else //Pusty koszyk { napis="

Koszyk jest pusty

" document.getElementById("koszyk").innerHTML=napis; } } function realizuj() //Po naciśnięciu przycisku otwierane jest nowe okno z formularzem { //do którego wpisane zostają szczegóły zamówienia if (confirm("Czy chcesz sfinalizować zamówienie?")) //okienko popup wymagające potwierdzenia akcji { noweOkno=window.open(); //obiekt - uchwyt do nowego okna with (noweOkno.document) { open(); write("<html><head><title>Zamówienie</title></head><body>"); write("

Zamówienie


<form action="MAILTO:[email protected]" method="post" enctype="text/plain" id="Form1">"); write("Imię i nazwisko <input type="text" name="Imie" />
"); write("Adres <input type="text" name="Adres" />
"); for(i=0;i<noweokno.opener.ilosc_produktow;i++) {="{" write("<input="write(&quot;&lt;input" type="text" name="prod" readonly="true" />"); write("<input type="text" name="cena" readonly="true" />"); write("<input type="text" name="ilosc" readonly="true" />"); //własność .opener pozwala uzyskać dostęp do obiektów okna otwierającego noweOkno.document.forms[0].elements[2+i*3].value=noweOkno.opener.produkty[i].nazwa; noweOkno.document.forms[0].elements[3+i*3].value=noweOkno.opener.produkty[i].cena+" zł/kg"; noweOkno.document.forms[0].elements[4+i*3].value=noweOkno.opener.produkty[i].ilosc+" kg"; write("
"); } write("
<input type="submit" value="Wyślij zamówienie"></form>"); write("</body></html>"); close(); } } } </script> </head> <body>

Koszyk jest pusty

  <h1>Nasza oferta</h1>

  <p>Następujące produkty naszej firmy można zamówić on-line. Proszę kliknąć link DODAJ DO KOSZYKA w celu zamówienia produktu.</P>
  <ul><strong>Kaszanka:</strong> dla osób lubiących wampiryczne klimaty!
  <li><strong>Cena: 20.99zł/kg.</strong> <a href="#" onclick="return dodaj(this)"><strong>DODAJ DO KOSZYKA</strong></a> <a class="usun" href="#" onclick="Usun(this)">USUŃ</a></li>
  </ul>

  <ul><strong>Salceson ozorkowy:</strong> nie zapominaj co lizał ten ozorek!
  <li><strong>Cena: 25.99zł/kg.</strong> <a href="#" onclick="return dodaj(this)"><strong>DODAJ DO KOSZYKA</strong></a> <a class="usun" href="#" onclick="Usun(this)">USUŃ</a></li>
  </ul>

  <ul><strong>Pasztetowa:</strong> zawsze gęsta, zawsze brązowa, zawsze dymiąca!
  <li><strong>Cena: 12.99zł/kg.</strong> <a href="#" onclick="return dodaj(this)"><strong>DODAJ DO KOSZYKA</strong></a> <a class="usun" href="#" onclick="Usun(this)">USUŃ</a></li>
  </ul>

  <ul><strong>Smalec:</strong> teraz już każdemu posmarujesz!
  <li><strong>Cena: 8.99zł/kg.</strong> <a href="#" onclick="return dodaj(this)"><strong>DODAJ DO KOSZYKA</strong></a> <a class="usun" href="#" onclick="Usun(this)">USUŃ</a></li>
  </ul>
</body> </html>

Potrzebuje utworzyc do niego dodatkowy script ktory bedzie wczytywał te dane statyczne, te towary z bazy XML

A oto moja baza:

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?>

<sklep xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
xsi:noNamespaceSchemaLocation="schemat.xsd">

<przedmiot> <towar>Nokia N70</towar> <opis>Nowoczesny telefon z systemem operacyjnym Symbian</opis> <simlock>NIE</simlock> <aparat>TAK</aparat <cena>399</cena> <przesylka>25</przesylka> </przedmiot> <przedmiot> <towar>Siemens Sl45i</towar> <opis>Dawniej popularny telefon z wspaniałym Odtwarzaczem MP3</opis> <simlock>TAK</simlock> <aparat>NIE</aparat <cena>199</cena> <przesylka>10</przesylka> </przedmiot> <przedmiot> <towar>SPV C600</towar> <opis>Telefon wyprodukowany przez HTC. Posiada system operacyjny Windows Mobile 2005</opis> <simlock>NIE</simlock> <aparat>TAK</aparat <cena>499</cena> <przesylka>30</przesylka> </przedmiot> <przedmiot> <towar>Nokia 3310</towar> <opis>Jedna z klasychnych telefonow firmy NOKIA</opis> <simlock>NIE</simlock> <aparat>NIE</aparat <cena>199</cena> <przesylka>10</przesylka> </przedmiot> <przedmiot> <towar>Siemens S55</towar> <opis>Jeden z lepszych modeli korporacji SIEMENS</opis> <simlock>TAK</simlock> <aparat>TAK</aparat <cena>299</cena> <przesylka>15</przesylka> </przedmiot> <przedmiot> <towar>Nokia N95</towar> <opis>Kombajn multimedialny wypordukowany przez Nokia</opis> <simlock>TAK</simlock> <aparat>TAK</aparat <cena>999</cena> <przesylka>40</przesylka> </przedmiot> <przedmiot> <towar>Siemens SX1</towar> <opis>Telefon SIEMENS'A posiadajacy Symbiana pierwszej generacji</opis> <simlock> </simlock> <aparat> </aparat <cena>699</cena> <przesylka> </przesylka> </przedmiot> </sklep>

Mimo wszystko licze na wasza pomoc, niechche zebyście czuli sie wykorzystywani ale poprstu niemoge sobie sam poradzic z tym nie znajdac XML w połczeniu z JAVA;/

Java != JavaScript