[JS] Prototype - wyłaczenie akcji formularza

0

Wiecie może jak za pomocą biblioteki prototype nadpisać akcję formularza, tak żeby wysłał się tylko ajaxowo?

Na biegu wymyśliłem:
<form method="post" id="loginForm" onsubmit="sendLogin(); return false;">

I w funkcji sendLogin() wysyłam dane przez Ajax.Request(), jednak wydaje mi się to mało eleganckie. Chciałbym skorzystać z $('loginForm').observe('submit', sendLogin), ale wtedy formularz wysyłany jest domyślnie (statycznie). Chciałbym osiągnąć coś takiego jak advAjax.assign.

Pozdrawiam.

0

advAjax.assign robi dokładnie to co napisałeś tylko że przez js, czyli forms[i].onsubmit = sendCostam; i tyle, no jeszcze przepisuje stare onsubmit do _onsubmit a na końcu sendCostam odpala _onsubmit no ale tobie to niepotrzebne

a i nie znam tej biblioteki o której piszesz ale intuicyjnie myślę że jak na koniec funkcji sendLogin dasz return false; to się statycznie nie wyśle

0

Niestety. To o czym piszesz wypróbowałem w pierwszej kolejności, jeszcze przed napisaniem posta. Trudno skoro się nie da to zostanie tak jak jest. "Jak coś jest głupie, ale działa, to znaczy że nie jest głupie".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1