[JS]Położenie linka/diva/obrazka

0

Witam,
chcę napisać dynamiczne menu w JSie, ale jedyny problem jaki mam, to nie wiem w jaki sposób mam obliczyć jego pozycję... Załóżmy mam coś takiego:
<img src="asd" onClick="showMenu(this);" />
I teraz dostając w funkcji showMenu parametr zawierający dane obrazka, jak mam pobrać jego pozycję (top i left) na ekranie? Z resztą obliczeń sobie poradzę...

Z góry dziękuję za pomoc.

[edit]
Już na innym forum dostałem odpowiedź i zdołałem jakoś napisać funkcję, która liczy tą pozycję. Jakbyś ktoś szukał odpowiedzi - należy skorzystać z parametrów offsetLeft i offsetTop i odczytywać je rekurencyjnie lub w pętli while, jako, że to jest pozycja względem elementu nadrzędnego.

0
Snowak napisał(a)

Już na innym forum dostałem odpowiedź i zdołałem jakoś napisać funkcję, która liczy tą pozycję. Jakbyś ktoś szukał odpowiedzi - należy skorzystać z parametrów offsetLeft i offsetTop i odczytywać je rekurencyjnie lub w pętli while, jako, że to jest pozycja względem elementu nadrzędnego.

...zwróciłeś uwagę na to że jeśli elementy nadrzędne mają ustawione margin/border/padding to jest problem, dosyć duży? :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1