[IE7] Nie wysyłanie formularzy z ramek

Odpowiedz Nowy wątek
2007-12-23 16:32
0

Mam nietypowy chyba problem związany ze stroną www. Strona znajduje się na serwerze z dyndns. Z dynamiczną domeną .ath.cx skojarzona jest elegancka domena .pl

Na serwerze od dawna stoi strona www zbudowana w taki sposób, że istnieje podział na ramki (frameset) i podmieniana jest strona z aktualną treścią. Problemy zaczęły się pojawiać z zaktualizowaniem przeglądarki przez automatyczną aktualizację do wersji IE7.

Jak odtworzyć problem?

  1. Otwieramy przeglądarkę i wpisujemy adres z domeną .pl
  2. W ramce z treścią jest formularz login+hasło do konta
  3. Wysłanie formularza powoduje załadowanie strony bez uwzględnienia sesji (!) czyli nie loguje
  4. Otwieramy drugą zakładkę i wpisujemy adres z domeną .ath.cx
  5. W ramce z treścią jest formularz login+hasło do konta
  6. Wysłanie formularza powoduje właściwe zalogowanie się (!)
  7. Wracamy do pierwszej zakładki z domeną .pl
  8. W ramce z treścią jest formularz login+hasło do konta
  9. Wysłanie formularza powoduje właściwe zalogowanie się (!)

Zatem w domenie .pl możemy zalogować się tylko, gdy w międzyczasie zalogujemy się w domenie .ath.cx. Co jest problemem? Jakaś opcja bezpieczeństwa IE7? Tylko na nim występuje problem, a kod strony nie wykracza poza banalnie prosty frameset, form i sesje w PHP.

Dopisane:

No i znalazłem: Widok\ Zasady prywatności strony sieci Web..\ Ustawienia\ Prywatność\ Zaawansowane\ Zawsze zezwalaj na pliki cookie dotyczące sesji. Na domyślnym poziomie zabezpieczeń prywatności jest automatyczne czyli.. wyłączone. Kto takie rzeczy wyłącza? A możliwość zalogowania się, po logowaniu z innej domeny wynikała z tego, że ciasteczko ze strony z ramką nie było przyjmowane, a ze strony bez ramki już tak i potem pozostawało, więc problem braku praw na jego utworzenie odpadał.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2007-12-23 23:28
0

to chyba jeden z bardziej makabrycznych sposobow wykorzystania domeny, szczegolnie PL ;).

wydeleguj domene na jakis serwer DNS i skojarz ją z tą dyndnsową. Skojarz nie znaczy (?) walnij do ramki, tylko ustaw rekord CNAME, zeby wskazywal na domene z dyndnsa ;)


Pozostało 580 znaków

2007-12-25 18:57
0

Ona jest skojarzona w normalny sposób.

Obecność ramki wynika z czegoś zupełnie innego i nie związanego ze sprawą domeny - ale jest tam i być musi. Strona firmy działa sprawnie od 2003 roku, obsługuje wielu klientów - to duży serwis; nikt nie będzie brał się za jej przepisanie tylko dlatego, że na domyślnych ustawieniach jednej z przeglądarek nie da się zalogować, bo wyłączono w niej ciacha sesji.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0