[JS] Generowanie Grafiki

0

Witam ...

W PHP jest kilka funkcji do Tworzenia czy tam 'edytowania' grafiki. Np. Dodawania napisow, Lini, figur plaskich. Ma ktos moze jakies materialy jak to samo tworzyc w JavaScripcie :> Tzn probuje cos stworzyc a nie mam o tym zadnych materialow. Jak cos macie to prosilbym ... obojetnie co to bedzie

No chyba ze ktos wie jak to sie robi to moze wrzucilby jakis gotowy kod a ja bym sobie przeanalizowal.

Dziekuje i pozdrawiam

0

ha... ww Javascripcie nie można tworzyć grafiki. MOżesz jednak próbować rysowania za pomocą tworzenia dokumentu SVG.
http://www.w3.org/Graphics/SVG/

0

E tam nie można. Można, używając elementu <canvas>, ale jest jeden feler - ten element to składnik nieistniejącego jeszcze HTML 5. Niemniej Firefox na przykład już to obsługuje.
http://developer.mozilla.org/pl/docs/Przewodnik_po_canvas

0
Ktos napisał(a)

Niemniej Firefox na przykład już to obsługuje.

Opera w wersji 9.2 tez.

0

Tz glownie chodzi mi o to zeby pobrac dane z formularza i 'wlepic' ten text na obrazek :> a druga rzecza jaka chcialem zrobic to mniejszy obrazek wkleic w wybrane miejsce w tym wiekszym :>

Tzn skrypt chcialbym zrobic w php, ale zeby na biezaco ten ktos kto bedzie ten obrazek generowal mogl sobie sprawdzac co tam napisal :>

0
spc napisał(a)
Ktos napisał(a)

Niemniej Firefox na przykład już to obsługuje.

Opera w wersji 9.2 tez.

zato najpopularniejszy program firmy M$ nie. Zatem można sobie to rozwiązanie jak na razie wstawić na <ort>pułeczkę </ort>z ciekawostkami. Zapomnieliści echyba o tym że strony, poza ładnym wyglądem, muszą też spełniać warunki dostępności (Accesability) i użyteczności (Usability). Jeżeli zatem twoja strona nie będzie dostępna dla ponad połowy użytkowników, a IE6 ma około 60-70% rynku, to możesz równie dobrze generalnie zrezygnować ze strony.

0

@Koziołek: Trudno, musimy dążyć do tego, by najpopularniejszy produkt miał mniejszy udział w rynku ;-)

Po prostu w niektórych sytuacjach można wykorzystać choćby ten <canvas> na przykład, przykładowo w wewnętrznym intranecie jakiejś firmy (korzystającej z Fx czy innej Opery), ale na razie faktycznie jest to element "na przyszłość". Miejmy nadzieję, ze IE kiedyś się jego obsługi dorobi.
Jednak jeżeli zostanie to użyte jako np. dodatek, a będzie dla Internet Explorera zastąpione czymkolwiek innym, to nic nie stoi na przeszkodzie by stosować - accessibility/usability nie oznaczają "identycznej strony dla każdego" - ale "dostępną i użyteczną stronę dla każdego". Dla jednych może być mniej, dla innych bardziej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1