Automatyczne zawijanie tekstu

0

Witam
Zrobilem juz strone z ramkami, tabelami, teraz chce zrobić stronę z ramkami pływającymi (w koło nich ma byc tekst). No i na początek chciałem sobie wypełnić całą stronę tekstem który sam sie bedzie dopasowywał do strony czyli będzie przeskakiwał do nowej lini, i dostałem klina:/
Od dwóch godzin prubuje zrobić z tym i nie umie. Zamroczyło mnie albo już nie wiem:(

W notatniku wpisałem tak:
<HTML>
<HEAD>

treść nagłówka

</HEAD>
<BODY>

JakisTekstJakisTekstJakisTekstJakisTekstJakisTekstJakisTekstJakisTekstJakisTekstJakisTekstJakisTekst...

</BODY>
</html>

No i niestety to nie działa, tekst nie przechodzi do nowej linii w przeglądarce tylko jest w jednej lini:(
Co robie zle?
Z góry dzieki

0

Taki tekst nigdy nie będzie łamany.

0

no więc jak zrobić by był łamany automatycznie?

nawet takie coś nie łamie tekstu automatycznie przez przegladarke, tylko trzyma w jednej linii i umieszcza pasek przewijania:/

<html> <head>
treść nagłówka

</HEAD>
<BODY>

JakisTekst JakisTekstJakisTekstJakisTekstJakisTekstJakisTekstJakisTekst

</BODY>
</html>

// rozwalasz stronę - cold

0

Napisać skrypt, który wstawi co ileś znaków biały znak. PHP czy JS - bez większej różnicy. Przeglądarka sama nic nie zrobi, stylami też jej do tego nie zmusisz.

0

no więc co powiesz, jak napisze ci ze takie cos:

fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff

łamie tekst automatycznie

poza tym na stronie:
http://www.kurshtml.boo.pl/html/wpisywanie_tekstu,zielony.html

pisze:
Należy jednak pamiętać, że przeglądarka internetowa automatycznie zawinie wszystkie wiersze, dlatego w edytorze HTML tekst możemy wpisywać dowolnie,

0
adiek napisał(a)

no więc co powiesz, jak napisze ci ze takie cos:

fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff

łamie tekst automatycznie

No popatrz, a u mnie nie. Sprobuj dla odmiany czegos takiego:
<p style="text-align: justify;">ffffffffffff fffffffffffffffffffffffffffffff ffffffffffffffffff fffffffffffffffff fffffffffffffffffffffffffffffff</p>
Ten ciag, ktory Ty podales to dla przegladarki jeden wyraz, wiec jak ma go zlamac?

0

a po co ci to ? w praktyce jeśli tylko ty będziesz wpisywać tekst to ty będziesz rozdzielać tekst w odpowiednich miejscach (przeglądarka nie może sobie ot tak podzielić wyrazu bo skąd ma wiedzieć gdzie, gdyby jeszcze miała wgrane polskie zasady gramatyki to mogłaby spróbować bo jakiejś sylabie, ale skąd ma wiedzieć w jakim języku to tekst, czy to nie jest linia kodu którego złamać nie można) będziesz go łamać bo to w twoim interesie

w żadnym języku nie występują 200 literowe słowa, kod zazwyczaj jest ręcznie łamany przez autorów i jest dopisek że to ma być w jednej linii

a w serwisach gdzie o treści mogą decydować userzy (forum, komentarze), zazwyczaj jak się trafi jeden na sto co spróbuje rozwalić stronę to się go wyrzuca razem z jego postem
nawet tu na forum nie ma żadnego zabezpieczenia, bo to w połowie nierealne - np można wstawić obrazek rozwalający stronę - wtedy skrypt by musiał analizować każdy obrazek czy się zmieści na ekranie ...

jednak ja np stosuję stałą szerokość i overflow: hidden, jeśli ktoś napisze za długi wyraz lub wklei za duży obrazek to nie strona się rozszerzy tylko jego przesłanie nie będzie w pełni widoczne - jego ból jeśli nie przeczytał zasad

0

gdfagad: A co rozumiesz pod pojęciem zmieszczenia się na ekranie? Ja sobie wkleję na 4p obrazek o szerokości 1400px i mi się wszystko pięknie zmieści i nic nie rozjedzie. Tymczasem ktoś inny otworzy stronę i zobaczy rozwaloną stronę, bo a nuż ma mniejszą rozdzielczość (jakieś 99,5% przypadków).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1