dynamiczna zmiana obrazka na stronie bez przeładowania witry

0

Siemano,
Mam problem z napisaniem kodu, który bez po kliknięciu na link zamieniał wyświetlony obrazek [1] na obrazek, który wybrał [2]. Jak to zrobić lub w jakim języku to najlepiej napisać? :-)

0

JavaScript. Innego wyboru zbytnio nie masz.
Czym jest "obrazek który wybrał". Który kto wybrał?

0

po lewej stronie znajdowałyby się linki:
Obrazek 1
Obrazek 2
Obrazek 3

Użytkownik by miał możliwość wyboru, który chce teraz zobaczyć. A jakaś strona gdzie takie coś mógłbym znaleźć bo w js jestem zielony ? :/

0

Korzystając z okazji to czy się tak zrobić, żeby po kliknięciu na obraz w tym samym miejscu łądował się drugi (chodzi mi o powiększenie zdjęcia) ale także bez przeładowania strony?

0

da się
dajesz sobie jakiś tam obrazek i we właściwości onclick podajesz mu funkcję java scripta która będzie przypisywać owemu obrazkowi nowe źródło
coś takiego mniej więcej:

<img src="cos.jpg" onclick="javascript:zmien()" name="obraz">
<script Language="JavaScript">
obrazy = new Array(5);
var n = 0;
obrazy[0]="01.jpg";
obrazy[1]="02.jpg";
obrazy[2]="03.jpg";
obrazy[3]="04.jpg";
obrazy[4]="05.jpg";

function zmien()
{ 
if (n==4) 
{
n=0;
} else 
{ 
n = n+1;
}
document.obraz.src=obrazy[n];
}
</SCRIPT>

nie sprawdzałem czy działa ale wydaje mi sie że tak to jakoś będzie

0

ewentualnie pozostaje html + ramki

0
Shalom napisał(a)

ewentualnie pozostaje html + ramki

Ale ramka to też przeładowanie strony - strony w ramce ;)

0

Polecam poczytac o technologi Ajax - w zasadzie jest to sposob na wykorzystanie javascript'a :>

0

Ajax do zmiany adresu obrazka? Nie ma to sensu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1