[HTML]Ustawienie focus'a na dana kontrolke

0

Mam taki mały problemik, z którym coś nie mogę sobie poradzić. Jeśli mam na stronie kilka kontrolek (<input type="text">), to czy można w jakiś sposób zrobić, żeby po załadowaniu strony konkretna z nich była aktywna? (tzn, żeby można było w niej wpisywać takst bez ręcznego wybierania (kurcze mam nawet problemy z napisaniem jaki mam problem:) ))

0

jak google ? view-source google więc

// odpowiedź w formie kodu byłaby krótsza ale to uczy jednej rzeczy: jeśli chcesz jakąś rzecz w JS jak na jakiejś stronie to podpatrz tą stronę a nie leć na forum

0

Już mam, myślałem, że się da bez JS

(...)
<script type="text/javascript">
function sf(){
	p=document.getElementById('element');
	if(p!=null) p.focus();
}
</script>
</head>

<body onload="sf()">
(...)
0

A atrybut tabindex=0 nie wymusi focusa dla tej kontrolki?

0
Ktos napisał(a)

A atrybut tabindex=0 nie wymusi focusa dla tej kontrolki?

Nie.

Teraz mam problem, bo używając funkcji, którą podałem prędzej, działa dobrze pod IE i Operą, ale nie działa za to na Firefoxie i Netscape. Wie ktoś dlaczego?

0

ja używam

onload = function(){ document.forms[0].elements[0].focus() }

i działa na każdej przeglądarce

0

Jak to nie działa na Firefoxie jak działa?
Jeśli masz getElementById('element')
to mam nadzieję, że masz:
<input id="element" ... />

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1