[JS] Dynamiczny formularz

0

Witam.
Mam następujący problem. Posiadam formularz o nazwie abc, który posiada juz jakieś pola o name=interesujace i chce do niego dodawać elementy klikając na przycisk.
znalazłem coś co ma niby działać

xxx = document.abc;
  newInput = document.createElement("input");
  newInput.setAttribute("type","text");
  newInput.setAttribute("name","interesujace");
  newInput.setAttribute("value","\""+insertit_Hidden[i]+"\"");
xxx.elements.appendChild(newInput);

W dalszej części programu mam funkcyjke, która ma korzystać z tych pól ale
:/
document.abc.interesujace

nie przechowuje nowo dodanych pól i w tym jest właśnie problem

Jak sobie z tym poradzić?
A może źle podchodzę do problemu? [???]

0

a document.forms['abc'].elements['interesujace'] ? no ale nie rozumiem, jak formularz może mieć kilka pól o nazwie interesujace

0

Niby oczywiste ale jednak nie. Nadal mam tyle samo elementów.
Jak podejrzę innerHTML to
<input name=interesujace"> <- tak wygląda satre
<input> <- Tak wygląda po dodaniu funkcją javy.

Adamo napisał(a)

no ale nie rozumiem, jak formularz może mieć kilka pól o nazwie interesujace

Odwoływałem sie do tego jak do tablicy:

document.abc.interesujace[0]
...
...
...

document.abc.interesujace[n]
0
Adamo napisał(a)

ale nie rozumiem, jak formularz może mieć kilka pól o nazwie interesujace

<input type="radio" name="interesujace" value="1" />
<input type="radio" name="interesujace" value="2" />
<input type="radio" name="interesujace" value="3" />
<input type="radio" name="interesujace" value="4" />
0
mysz napisał(a)

...

wiedziałem !!! miałem dopisać "typu text" ale się powstrzymałem chcąc zobaczyć czy ktoś to napisze

no a szczerze mówiąc to nie wiedziałem że tak można, ale standardów dużo nie czytam a i sprawdzić mi się nie chce we wszystkich przeglądarkach no więc powiedzmy że tak jest ... w każdym razie się robi zamieszanie i lepiej jakby każde pole miało swoją nazwę

jak funkcja javy to dodaje ? to może pomyliłeś działy ?

// @down:

mysz napisał(a)

Ke? Jakiej Javy? Mówimy o Javascripcie... (przynajmniej ja).

chesti napisał(a)

<input> <- Tak wygląda po dodaniu funkcją javy.

wiem, że kilka elementów może mieć jedno name, chodzi mi o to że mogą być problemy przy przesyłaniu, odwoływaniu się, itd. - nie wiem jak to jest we wszystkich miejscach ustalone standardem. Dodanie "[]" to całkiem inna sprawa

0
Adamo napisał(a)

wiedziałem !!! miałem dopisać "typu text" ale się powstrzymałem chcąc zobaczyć czy ktoś to napisze

A ja byłem na 100% pewien że ktoś tak zareaguje :) Wystarczy np używać php, i już masz:

<input type="text" name="moje_pole[]" />
<input type="text" name="moje_pole[]" />
<input type="text" name="moje_pole[]" />

I po co tyle krzyku?

no a szczerze mówiąc to nie wiedziałem że tak można, ale standardów dużo nie czytam a i sprawdzić mi się nie chce we wszystkich przeglądarkach no więc powiedzmy że tak jest ... w każdym razie się robi zamieszanie i lepiej jakby każde pole miało swoją nazwę

to jest poprawna konstrukcja, nie wiem z czym miałby tu być problem pod jakąkolwiek przeglądarką. Unikalne musi być tylko id elementu. Name nie.

jak funkcja javy to dodaje ? to może pomyliłeś działy ?

Ke? Jakiej Javy? Mówimy o Javascripcie... (przynajmniej ja).
//niektórzy nie widzą różnicy :/ - n

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1