[JS] Chyba mały problemik..

0

..ale jednak..
No wiec mam cos takiego:

// {poczatek strony HTML}
<script type="text/javascript"> 
function r(x){ 
document.write("Obrazek: "+(x?"dostepny":"niedostepny")) 
} 
</script> 
// {inny kawalek, wiadomo-<body> i troche tekstu}
<img src="http://home.pl/gfx/icon-webcreator.gif" width="1" height="1" onLoad="r(1)" onError="r(0)">
// {reszta}

Ten skrypt ma sprawdzac czy dany obrazek jest dostepny.. No i robi mi takie cos ze laduje sie stronka i po chwili mi znika wszystko i na bialym tle widac tylko napis "Obrazek dostepny".. a ja bym chciał żeby to się dodało w miejscu strony gdzie mam to ".."
Jak to wykonać (wiem pewnie żałosny problem ale zabawe z JS zaczałem od dzis, i kombinowałem nad tym kilka godzin, czytałem kursy i nic :-/ )

0

To musisz wstawic np. diva po tym obrazku, np. tak:

// {poczatek strony HTML}
<script type="text/javascript">
function r(x){
  var div = document.getElementById('obrazek');
  div.innerHTML = "Obrazek: "+(x?"dostepny":"niedostepny";
}
</script>
// {inny kawalek, wiadomo-<body> i troche tekstu}
<img src="http://home.pl/gfx/icon-webcreator.gif" width="1" height="1" onLoad="r(1)" onError="r(0)">
<div id=obrazek></div>
// {reszta}
 

Poprawiane z palca, wiec sprawdz czy dziala.

0

Uprosciłem to troche:
// {poczatek strony}

<img src='http://free.of.pl/c/czeslav/test.gif' width='1' height='1' onLoad='write("<img src=http://free.of.pl/c/czeslav/online.gif>");' onError='write("<img src=http://free.of.pl/c/czeslav/offline.gif>");'>

// {dalsza czesc strony}
No i teraz zamiast mi pokazac ladny obrazek na stronie to mi go pokazuje na pustej białej stronie :-/
EDIT:
nie zauwazylem odpowiedzi jak pisałem to drugie..
ale Twoje niestety nie działa - powywalam wszystko ze strony zeby bylo jak najprosciej i skopiuje calosc zrodla

0

czytaj też odpowiedzi

0

źródło wyglada tak:

<HTML>
<HEAD>
<script type="text/javascript">
function r(x){
  var div = document.getElementById('obrazek');
  div.innerHTML = "Obrazek: "+(x?"dostepny":"niedostepny";
}
</HEAD>
<BODY>
<img src="http://home.pl/gfx/icon-webcreator.gif" width="1" height="1" onLoad="r(1)" onError="r(0)">
<div id=obrazek></div>
</BODY>
</HTML>

po odpaleniu widac tylko napis: function r(x){ var div = document.getElementById('obrazek'); div.innerHTML = "Obrazek: "+(x?"dostepny":"niedostepny"; }

no dobra moj blad nie napisałem </script> ... po poprawce stronka jest pusta.....

spadam na dzisiaj, jutro tu zagladne, prosze o pomoc (za sprawdzony sposob bede bardzo wdzieczny!)

0

function r(x){
document.getElementById('obrazek').innerHTML =
'Obrazek: ' + (x ? 'dostepny' :'niedostepny');
}

możesz edytować swoje posty więc ich nie mnóż

0

Jak sie tak przyjrzalem uwazniej temu twojemu kodowi, to jeszcze pare bledow sie znalazlo ;)

<HTML>
<HEAD>
<script type="text/javascript">
function r(x){
  var div = document.getElementById('obrazek');
  div.innerHTML = 'Obrazek: ' + ((x) ? 'dostepny':'niedostepny');
}
</script>
</HEAD>
<BODY>
<img src="http://home.pl/gfx/icon-webcreator.gif" onLoad="r(1)" onError='r(0)'/>
<div id=obrazek></div>
</BODY>
</HTML>
0

ok wielkie dzięki!! działa jak trzeba, a juz zmodyfikowac do moich potrzeb potrafię..
nie bawiłem sie nigdy java skryptem stąd problem..
no i wiem ze moge edytowac posty, sorry za to skoro Ci to przeszkadza Adamo...
jeszcze raz dzięki!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1