Pobieranie kodu z obrazków

0

Siema :)

Czy jest taka możliwość, ale w php, by pobrać kod z obrazka ?
Wiem, że w Delphi/Pascalu istnieje taka możliwość, ale chciałbym to zrobić za pomocą php.

0

Istnieje. Wystarczy wykorzystać bibliotekę GD (albo jakąśinną do obsługi grafiki, ale GD chyba jest najrozsądniejszym rozwiązaniem) i napisać coś, co będzie w stanie obrazek zamienić na tekst. W jaki sposób? A, to już jest wyższa szkoła jazdy (oczywiście wszystko zależy od tego, na ile jest to utrudnione).

0

W jaki sposób? A, to już jest wyższa szkoła jazdy (oczywiście wszystko zależy od tego, na ile jest to utrudnione).

Hmm kod, który chce pobrać to litery, bez PL znaczków i innych nietypowych...
Czy jest skomplikowany graficznie? Sam oceń:
http://reg.centrum.cz/png.php?x=test_konta_1&y=0

Ktoś podlinkował mi klasę do pobrania tokentów z GG:
http://anakin.us/gg.token.class.phps

Tylko nie wiem czy to się nada - chodzi o ów właśnie skomplikowanie graficzne...

0

no nie jest skomplikowany i nada się prawie w całości powyżej wspomniana klasa ale ja na pewno nikomu w robieniu czegoś takiego nie pomogę bo sam mam problem z walką z takimi ludźmi.

0

Po to stosuje się CAPTCHA aby tylko człowiek się przez to przebił.
Czasem [jak tu] obrazki są słabe i łatwo je odczytać OCRem, ale nie w tym rzecz. To jest idea i jako taka powinna być przestrzegana - dlatego nie liczyłbym na pomoc w tej kwestii. Za dużo po necie krąży botów, które uprzykrzają życie ludziom.

0

Wiem, rozumiem i szanuje.
Jednak to co ja chce zrobić, nie ma zamiaru uprzykrzyć życia ludziom...

0

No to zainteresuj się oprogramowaniem OCR czyli rozpoznającym tekst z obrazów.

0

Tak, ale jak wspomniałeś to jest oprogramowanie :P
Ja potrzebuje to zrobić tylko i wyłącznie kodem pyhapy ;p

0

W pyhapie rowniez mozna tworzyc oprogramowanie :P, wystarczy zerknac na wyniki google'a

0

Nic konkretnego, prócz tego nie znalazłem, ale to jest chyba pod C :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0