Wątek przeniesiony 2021-01-28 13:32 z Inne języki programowania przez cerrato.

excel kopiowanie danych do nowego arkusa

0

Witam,

Mam skoroszyt z 2 arkuszami. W arkuszu_1 kolumna_a, kolumna_b, kolumna_c. W arkuszu_2 tak samo czyli kolumna_a, kolumna_b, kolumna_c.
Potrzebuję z arkusza_1 i arkusza 2 skopiować dane z wybranych kolumn do arkusza_3 jeżeli w arkuszu_2 w kolumnie_a jest ta sama wartość co w kolumnie_a w arkuszu_1.

Proszę o info czy da się to załatwić formułami czy VBA?

0

Query lub M.

0
Marcin.Miga napisał(a):

Query lub M.

Pewnie będzie śmiech na sali ale można jaśniej :) .

1

Jeśli chcesz zaimportować dane do Excela korzystając nowych narzędzi (między innymi języka M), to używasz Power Query, a w nim albo wyklikujesz, albo używasz Edytora Zaawansowanego...Uruchamisz tu:
screenshot-20200703234731.png

A jeśli chcesz użyć starszych narzędzi (Query), to uruchamiasz tu:
screenshot-20200703234843.png
(nie wiem, czy w nowych wersjach domyślnie to nie jest wyłączone)

I dalej lecisz z koksem. W pierwszym wariancie z M, a w drugim z SQL-em. :)

0

Dzięki za wyjaśnienie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1