Dekodowanie pliku binarnego

0

Witam,
mam pytanie, jak poprawnie odczytać plik binarny? Wewnątrz mam takie wartości jak na zdjęciu, zaś poniższy kod message_bytes.decode("utf-8").replace("\n", "")produkuje mi bardzo dziwny wynik.

Z góry dziękuję za pomoc :D

P.S. W ogólnie nie wiem czy dobrze robię dając w odczycie "utf-8", ale bez tego też mam zły wynik..

screenshot-20221213121850.png

3

mam pytanie, jak poprawnie odczytać plik binarny?

A jak poprawnie ugotować danie? Zależy jakie danie — i jaki format pliku binarnego…

W ogólnie nie wiem czy dobrze robię dając w odczycie "utf-8", ale bez tego też mam zły wynik..

Jak to nie jest zwykły plik tekstowy — a raczej nie jest — to nie robisz dobrze.

Ogólnie wczytanie pliku do pamięci to mniej niż 1‱ wymaganego wkładu w jego dekodowanie. Żeby móc dekodować, trzeba wiedzieć, jak to zostało zakodowane — co tam siedzi. Inaczej obsłużysz obrazek w formacie PNG, inaczej obrazek w formacje JPEG, inaczej film w MP4, inaczej dokument w PDF-ie, itd.

0
Althorion napisał(a):

mam pytanie, jak poprawnie odczytać plik binarny?

A jak poprawnie ugotować danie? Zależy jakie danie — i jaki format pliku binarnego…

W ogólnie nie wiem czy dobrze robię dając w odczycie "utf-8", ale bez tego też mam zły wynik..

Jak to nie jest zwykły plik tekstowy — a raczej nie jest — to nie robisz dobrze.

Ogólnie wczytanie pliku do pamięci to mniej niż 1‱ wymaganego wkładu w jego dekodowanie. Żeby móc dekodować, trzeba wiedzieć, jak to zostało zakodowane — co tam siedzi. Inaczej obsłużysz obrazek w formacie PNG, inaczej obrazek w formacje JPEG, inaczej film w MP4, inaczej dokument w PDF-ie, itd.

Hej, to plik *.*nmea --> GPS, ogólnie dane z GPS zapisałem do pliku binarnego i muszę do teraz odczytać.

2
Mr Coin napisał(a):

Hej, to plik *.*nmea --> GPS, ogólnie dane z GPS zapisałem do pliku binarnego i muszę do teraz odczytać.

Próbowałeś wpisać w google "python nmea parser"?

2

To to Cię poratuje: https://en.wikipedia.org/wiki/NMEA_0183

Jest to format tekstowy. Wczytujesz jak tekst (np. przy użyciu Path.read_text()), splitujesz na ,, i obrabiasz jak chcesz.

0
Althorion napisał(a):

To to Cię poratuje: https://en.wikipedia.org/wiki/NMEA_0183

Jest to format tekstowy. Wczytujesz jak tekst (np. przy użyciu Path.read_text()), splitujesz na ,, i obrabiasz jak chcesz.

Dziękuję bardzo za wskazówkę :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1