Generowanie układu współrzędnych o zadanym rozmiarze

0

Cześć. Mógłby mi ktoś pomóc z takim zadaniem? Doszedłem do pewnego momentu i nie mam żadnego pomysłu co dalej. Treść zadania brzmi:
Napisz funkcję, która będzie generować dwuwymiarową listę współrzędnych punktów XY w podanych zakresach Xmin – Xmax, Ymin – Ymax.
Przyjmij domyślne wartości różnic pomiędzy współrzędnymi równe 1, umożliw ich zmiany jako opcjonalne parametry funkcji.

def funkcja (xmin, xmax, ymin, ymax, a=1):
import random
lista=i for i in range(xmin, xmax+1)], [i for i in range(ymin, ymax+1)
x=random.randint(xmin, xmax+1)
y=random.randint(ymin, ymax+1)
wsp=x

print("Współzędne: ", wsp)

funkcja(10, 40, 2, 80)

2

Na to zadanie wystarczy:

return [[xmin,ymin],[xmax,ymax]]

Generuje listę? Tak!
Listę punktów? Tak!
Nic więcej w zadaniu nie ma.

1
_13th_Dragon napisał(a):

Na to zadanie wystarczy:

return [[xmin,ymin],[xmax,ymax]]

Generuje listę? Tak!
Listę punktów? Tak!
Nic więcej w zadaniu nie ma.

No nie no, napisane jest przecież Przyjmij domyślne wartości różnic pomiędzy współrzędnymi równe 1. Czyli rozwiązanie [[xmin,ymin],[xmax,ymax]] będzie dobre, tak długo jak różnica między xmin/xmax oraz ymin/ymax będzie 1.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1