Przechodzenie między oknami

0

Witam,

mam pytanie (jak wrzucam w neta to mi wychodzą nie właściwe odpowiedzi): piszę aplikację w tkinter składającą się z kilku modułów w których są klasy. Każdy moduł do oddzielna strona apki. Jak przechodzę przyciskami między stronami "next", "previous" to mi za każdym razem otwiera nowe okno. Jak zrobić aby za każdym razem wywołanie stron otwierało się w tym samym oknie?

Bardzo dziękuję z wszelkie rady/ wskazówki.

3

Pokaż kod, to będziemy wiedzieć dokładnie co się u Ciebie dzieje.

Najpewniej pokazuje się wiele okien, bo tworzysz i otwierasz wiele okien.

Alternatywą byłoby zrobienie frame'a, na którym kladziesz wszystkie swoje komponenty, i pokazujesz i chowasz go w ramach jednego okna.

0

Jak przechodzę przyciskami między stronami "next", "previous" to mi za każdym razem otwiera nowe okno. Jak zrobić aby za każdym razem wywołanie stron otwierało się w tym samym oknie?

link How to change and show

możesz też przyjrzeć się "Tkinter Notebook widget"

0

Thx za link widziałem tą stroną, ale ja mam taki kod:

first.py

class Code1:

   ...
   button który przenosi do drugiego modułu

   def get_runCode1(self):
         tutaj wywołuję metody np.
         self.root.settings()
         self.root.mainloop()
         itd

  if __name__... 
      aa = Code1(tk.TK()
      aa.get_runCode1()

second.py

 class Code2:
   ...
   button który przenosi do drugiego kolejnego modułu

      def get_runCode2(self):
         tutaj wywołuję metody np.
         self.root.settings()
         self.root.mainloop()
         itd

  if __name__... 
      bb = Code2(tk.TK()
      bb.get_runCode2()

main.py
i tu chcę wywołać first.py tak aby każde kliknięcie w przycisk przenoszący do modułu 2, 3, 2, 1.. zawsze otwierało moduły w tym samym oknie. Obecnie kod działa jak oddzielnie uruchamiam moduły to każdy pojawia się w swoim oknie lub w main.py pierwszy moduł a i tak kolejne następne uruchamiają się w oddzielnych oknach

thx, za pomoc :D

0

Co to znaczy "przenosi" do kolejnego modułu?
Rozumiem że masz kilka plików .py, w nich zaprogramowane okna TkInter. Uruchamiając moduł x, za każdym razem tworzysz nowe okno w TkInterze. Żeby zrobić tak jak ty mówisz, to musisz za każdym razem przy kliknięciu w button "następna strona" Usunąć wszystkie widgety które aktualnie masz, i wyświetlić te z nowej strony.

0

Dokładnie tak - za każdym razem tworzę nowe okno

0
progcet98 napisał(a):

Dokładnie tak - za każdym razem tworzę nowe okno
A mógłbyś spojrzeć i mi pomóc (uczę się dopiero tkinter i dalej mam problem) - wrzucam działający kod co do filozofii (resztę usunąłem). Przy okazji może komuś też się przyda. Oba pliki to oddzielne moduły i oddzielnie okna się wyświetlają, a potrzebuję mieć w 1nym oknie. Thx za pomoc :D

task1.py

import tkinter as tk

from Test.modul.task1 import FirstPage1


class FirstPage0:

    def __init__(self, root):
        self.root = root

    def get_settings(self):
        # Window settings
        self.root.geometry("100x200")

    def get_second_page(self):
        FirstPage1(tk.Toplevel()).get_run_first_page()

    def get_button(self):
        # Add buttons
        tk.Button(self.root, text="Start page", command=self.get_second_page).pack()
        tk.Button(self.root, text="Exit", command=self.root.destroy).pack()

    def get_run_first_page(self):
        # Launching the application
        self.get_settings()
        self.get_button()
        self.root.mainloop()


if __name__ == '__main__':
    first = FirstPage0(tk.Tk())
    first.get_run_first_page()

task2.py

import tkinter as tk


class FirstPage1:

    def __init__(self, root):
        self.root = root

    def get_settings(self):
        # Window settings
        self.root.geometry("100x200")

    def get_second_page1(self):
        from Test.task import FirstPage0
        FirstPage0(tk.Toplevel()).get_run_first_page()

    def get_button(self):
        # Add buttons
        tk.Button(self.root, text="Back", command=self.get_second_page1).pack()
        tk.Button(self.root, text="Exit", command=self.root.destroy).pack()

    def get_run_first_page(self):
        # Launching the application
        self.get_settings()
        self.get_button()
        self.root.mainloop()


if __name__ == '__main__':
    first = FirstPage1(tk.Tk())
    first.get_run_first_page()
0

task1.py

import tkinter as tk

from Test.modul.task1 import FirstPage1

class FirstPage0:
    def __init__(self, root):
        self.root = root
    
    def get_settings(self):
        # Window settings
        self.root.geometry("100x200")
    
    def get_second_page(self):
        FirstPage1(tk.Toplevel()).get_run_first_page()
    
    def get_button(self):
        # Add buttons
        tk.Button(self.root, text="Start page", command=self.get_second_page).pack()
        tk.Button(self.root, text="Exit", command=self.root.destroy).pack()
    
    def get_run_first_page(self):
        # Launching the application
        self.get_settings()
        self.get_button()
        self.root.mainloop()

if name == 'main':
    first = FirstPage0(tk.Tk())
    first.get_run_first_page()

task2.py

import tkinter as tk

class FirstPage1:
    def __init__(self, root):
        self.root = root
    
    def get_settings(self):
        # Window settings
        self.root.geometry("100x200")
    
    def get_second_page1(self):
        from Test.task import FirstPage0
        FirstPage0(tk.Toplevel()).get_run_first_page()
    
    def get_button(self):
        # Add buttons
        tk.Button(self.root, text="Back", command=self.get_second_page1).pack()
        tk.Button(self.root, text="Exit", command=self.root.destroy).pack()
    
    def get_run_first_page(self):
        # Launching the application
        self.get_settings()
        self.get_button()
        self.root.mainloop()

if name == 'main':
    first = FirstPage1(tk.Tk())
    first.get_run_first_page()

musisz odpowiednio formatować swój kod, bo inaczej jest nieczytelny na forum

0

właśnie dopiero się nauczyłem formatować py :D

0
progcet98 napisał(a):

właśnie dopiero się nauczyłem formatować py :D

to jest moj kod w całości tylko skopiowałem jeden moduł aby mieć dwa różne okna żeby na forum wrzucić, program jest bardziej skomplikowany ale nie mogę go wrzucić to piszę go w pracy. Zacząłem pracę jako programista w pn :D ale na tkinter nie pracowałem i się go uczę. Sporo zrobiłem ale utknąłem na tym a przede mną jeszcze dokowanie okna galerii ;)

czytałem tą stronę tylko tam jest wszystko w 1 pliku a ja mam importy i z tym się przepycham..

0

Kod z linku działający w różnych plikach
file1.py

# The code for changing pages was derived from: http://stackoverflow.com/questions/7546050/switch-between-two-frames-in-tkinter
# License: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/	

import tkinter as tk


LARGE_FONT= ("Verdana", 12)


class SeaofBTCapp(tk.Tk):

    def __init__(self, *args, **kwargs):
        import file2
        import file3
        import file4
        tk.Tk.__init__(self, *args, **kwargs)
        container = tk.Frame(self)

        container.pack(side="top", fill="both", expand = True)

        container.grid_rowconfigure(0, weight=1)
        container.grid_columnconfigure(0, weight=1)

        self.frames = {}

        for F in (file2.StartPage, file3.PageOne, file4.PageTwo):

            frame = F(container, self)

            self.frames[F] = frame

            frame.grid(row=0, column=0, sticky="nsew")

        self.show_frame(file2.StartPage)

    def show_frame(self, cont):

        frame = self.frames[cont]
        frame.tkraise()

app = SeaofBTCapp()
app.mainloop()

file2.py

import tkinter as tk


class StartPage(tk.Frame):

    def __init__(self, parent, controller):
        import file3
        import file4
        import file1
        tk.Frame.__init__(self,parent)
        label = tk.Label(self, text="Start Page", font=file1.LARGE_FONT)
        label.pack(pady=10,padx=10)

        button = tk.Button(self, text="Visit Page 1",
                            command=lambda: controller.show_frame(file3.PageOne))
        button.pack()

        button2 = tk.Button(self, text="Visit Page 2",
                            command=lambda: controller.show_frame(file4.PageTwo))
        button2.pack()

file3.py

import tkinter as tk


class PageOne(tk.Frame):

    def __init__(self, parent, controller):
        import file1
        import file2
        import file4
        tk.Frame.__init__(self, parent)
        label = tk.Label(self, text="Page One!!!", font=file1.LARGE_FONT)
        label.pack(pady=10,padx=10)

        button1 = tk.Button(self, text="Back to Home",
                            command=lambda: controller.show_frame(file2.StartPage))
        button1.pack()

        button2 = tk.Button(self, text="Page Two",
                            command=lambda: controller.show_frame(file4.PageTwo))
        button2.pack()

file4.py

import tkinter as tk


class PageTwo(tk.Frame):

    def __init__(self, parent, controller):
        import file1
        import file2
        import file3
        tk.Frame.__init__(self, parent)
        label = tk.Label(self, text="Page Two!!!", font=file1.LARGE_FONT)
        label.pack(pady=10,padx=10)

        button1 = tk.Button(self, text="Back to Home",
                            command=lambda: controller.show_frame(file2.StartPage))
        button1.pack()

        button2 = tk.Button(self, text="Page One",
                            command=lambda: controller.show_frame(file3.PageOne))
        button2.pack()
0

Thx :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1