Błąd w prostym programie.

0

Witam, dzisiaj zacząłem bawić się w Pythonie. Chciałem napisać bardzo prosty kod, gdzie odpowiada się na pytanie (tak lub nie).
Niestety, ale jest problem, kiedy piszę "nie", to i tak wyświetla mi się "dobra odpowiedź!".
Jak to naprawić?

owoce = input("czy lubisz owoce?: ")

tak = input
nie = input

if tak:
    print("dobra odpowiedź!")
else:
    print("zła odpowiedź!")
2

A jak byś to napisał gdybyś nie miał uzyskać inputu od użytkownika, tylko na sztywno przypisać "tak"/ "nie" do zmiennej?

3
owoce = raw_input('czy lubisz owoce').lower()
if owoce == 'tak':
    print('dobra odpowiedz')
else:
    print('zla odpowiedz')
3

Pierwsza wskazówka

>>> input
<built-in function input>
>>> bool(input)
True

Druga wskazówka

>>> bool("")
False
>>> bool("tak")
True
>>> bool("nie")
True
>>> bool("fsokhgdfjkghnjfghkdlfgjkdgbjdjklbjjgklbjgbklmgflkgfmnhkgldhjkhfgh")
True
2
owoce = input("czy lubisz owoce?: ")
tak = input
nie = input

Możesz mi wyjaśnić co robi wg ciebie każda linijka po kolei?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1