Tworzenie plików exe w systemie windows x64.

0

Mam python 2.7, PyQt4 w wersjii 64 bitowej. Zainstalowałem pyinstaller 3.5 , ale wywala błąd. Czy jakoś można pyinstallerem utworzyć plik exe? Może innym programem da się zrobiź exe w wersji x32 i x64?

4

PyInstaller już nie wspiera Pythona 2.7.
Przejdź na Pythona 3.5-3.7 i spróbuj najnowszym PyInstallerem.

0

@Spine: Działa. Dzięki. Ale jak jest na przykład odwołanie do vlc x64, to plik exe wywala błąd.

1

Nie wiem jaki błąd i jaki kod...
Ciężko coś poradzić bez tych danych.

0

@Spine: załącznik dodaję. python 3.5, windows 7 x32. pyqt4.
Dodam jeszcze plik vlc.py

Tworzę exe w systemie x32. Inne moję programy bez problemu działają na windows x64. Może pobranie ścieżki do vlc w pliku vlc.py należy zmienić. Albo dane w rejestrze, bo jeśli dodam folder vlc w folderze z programem i zmienię ścieżki w vlc.py, to działa.

0

Mam python 2.7, PyQt4 w wersjii 64 bitowej.

Tworzę exe w systemie x32.

???

Może innym programem da się zrobiź exe w wersji x32 i x64?

32-bitowy exek powinien działać wszędzie.

0

@Azarien: Też tak myślę. Po prostu próbuję zrobić player całkowicie portable.
Dzięki wam za rady.
A tak już z czystej ciekawości. Czy jest jeszcze jakaś biblioteka oprócz libVlc do video w pythonie? Nie chodzi mi o wx, pygame, gtk, cv2 itp.

0

Chyba dużo by można zdziałać z ffmpeg. Oprócz kodowania wideo, pakiet ma też binarkę odgrywającą filmy.
Nawet jeśli nie ma specjalnych modułów, to możesz wydawać polecenia linii poleceń z poziomu skyptu w Pythonie.

0

@Spine: Tak wiem. Jest też ffpyplayer , problem w tym, że nie mogę go pobrać do x32. Do ffmpeg, lub fmpy, trzeba zewnętrznego playera.

0

Już chyba lepiej podbić system do wersji x64, bo w przyszłości będzie coraz więcej takich problemów. O ile pamiętam to klucz do Windowsa 7 nie ma rozróżnienia na liczbę bitów.

0

Jest tylko 1 mały problem. Kasa.

0
tsz napisał(a):

Już chyba lepiej podbić system do wersji x64, bo w przyszłości będzie coraz więcej takich problemów. O ile pamiętam to klucz do Windowsa 7 nie ma rozróżnienia na liczbę bitów.

Nie da się „podbić” systemu, trzeba go całkowicie od zera przeinstalować. Z tego między innymi powodu piszę te słowa wciąż pod 32-bitowym Windows 10 - bo nie chce mi się poświęcać dnia albo więcej na reinstalację systemu, programów i konfigurowanie wszystkiego na nowo. Więc może kiedyś jak kupię nowego peceta albo używanie 32-bitowego systemu stanie się zbyt uciążliwe (czyli gdy 32-bitowy Windows przestanie być rozwijany albo gdy przestaną wychodzić 32-bitowe wersje różnych aplikacji).

0

@xenix33: No to spróbuj smplayer. Jest wersja portable 32 bit, https://www.smplayer.info/pl/download-smplayer-portable

0

Jeszcze fajne jest auto-py-to-exe. Polecam. Wczoraj chyba 5 .py tak konwertowałem. Tylko folder ma dużo plików.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1