Aplikacje desktopowe w pythonie

0

Jakie znacie popularne aplikacje desktopowe najlepiej dla windowsa napisane w pythonie?

Zastanawiam się jakie są możliwości zrobienia fajnego, ładnego interfejsu użytkownika.
Czy można zrobić interfejs taki jak w html i css, np. wykorzystując jakiś framework typu bootstrap, tailwindcss.

2

Łap listę różnych bibliotek graficznych do Pythona: https://awesome-python.com/#gui-development

Ale że na Windowsa to nie kojarzę prawie nic, to Ci z konkretnymi przykładami niestety nie pomogę…

0

Wielkie dzięki!

0

Dropbox używa między innymi Pythona.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dropbox_(service)

Jeśli chodzi o GUI, to chyba najlepiej iść w PyQt.

0
Spine napisał(a):

Dropbox używa między innymi Pythona.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dropbox_(service)

Jeśli chodzi o GUI, to chyba najlepiej iść w PyQt.

Dzień dobry, czy ten pyqt pozwoli też na to aby spróbować w nim zrobić prosta desktopowa apke z późniejszym instalatorem ale coś ala multiplayer online? Czy lepszy jest do tego np Unity?

0
Rafiks1992 napisał(a):

Dzień dobry, czy ten pyqt pozwoli też na to aby spróbować w nim zrobić prosta desktopowa apke z późniejszym instalatorem ale coś ala multiplayer online? Czy lepszy jest do tego np Unity?

Autor pytania chciał robić aplikację desktopową z interfejsem itp., a nie grę...

Na pewno do gier lepsze będzie Unity 3D niż Python i Qt.

Instalatory to relikt przeszłości. Lepiej ludziom dawać po prostu builda w zipie, jak już. A jak zarabiamy, to wrzucamy do sklepu, jak Steam, GOG, Epic itp...
Niestety w przypadku Pythona zrobienie niezależnego builda wymaga trochę wysiłku. Można po prostu jakąś przenośną wersję Pythona dołączyć do swojego skryptu, albo użyć narzędzia jak np. PyInstaller => https://www.pyinstaller.org/

0

Czyli, żeby zrobić apkę, która będzie mogła po prostu zostać uruchomiona na czystym windowsie, muszę użyć tego Pyinstaller, czy mogę zrobić apkę w zipie od razu gotową do odpalenia.
Chodzi mi to, czy jest możliwośc odpalenia apki zrobionej w pythonie bez instalacji samego pythona?
W sensie, że klient pobiera apkę ze strony i działa na jego kompie.

1

Ja sobie w PyInstallerze zrobiłem taką jakby wersję portable interpretera Pythona ze wszystkimi użytymi modułami, która uruchamia moje skrypty z odpowiednio nazwanego zipa (Python potrafi importować moduły prosto z plików *.zip).
Tak że potem, o ile nie używałem nowych modułów w projekcie wystarczyło, że podmieniałem plik *.zip z kodem źródłowym projektu, a plik exe uruchamiający aplikację nie wymagał ponownego utworzenia.

0

W sumie tu piszą, że można to zrobić:

https://docs.python.org/3/using/windows.html#python-application

An application written in Python does not necessarily require users to be aware of that fact. The embedded distribution may be used in this case to include a private version of Python in an install package. Depending on how transparent it should be (or conversely, how professional it should appear), there are two options.

Using a specialized executable as a launcher requires some coding, but provides the most transparent experience for users. With a customized launcher, there are no obvious indications that the program is running on Python: icons can be customized, company and version information can be specified, and file associations behave properly. In most cases, a custom launcher should simply be able to call Py_Main with a hard-coded command line.

The simpler approach is to provide a batch file or generated shortcut that directly calls the python.exe or pythonw.exe with the required command-line arguments. In this case, the application will appear to be Python and not its actual name, and users may have trouble distinguishing it from other running Python processes or file associations.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1