Formatowanie ciągów tekstowych

0

Formatowanie ciągów tekstowych

W progresywnych systemach podatkowych stawki podatkowe zmieniają się w zależności od dochodu. Przedziały podatkowe to działy, które regulują te zmiany.

Oto przykład przedziałów podatkowych w określonym systemie podatkowym:

0-15527: 0% podatku

15.528 - 42.707: 15% podatku

42 708 - 132 406: 25% podatku

132 407 i więcej: 28% podatku

Załóżmy, że używamy uproszczonej wersji opodatkowania i stosujemy jedną stawkę podatku do całej kwoty pieniędzy.

Napisz program obliczający podatek, który dana osoba zapłaci na podstawie jej dochodów.

Format wejściowy:

Wartość czyjegoś dochodu podlegającego opodatkowaniu (w dolarach).

Format wyjściowy:

Podatek od {dochodu} wynosi {percent}%. To jest {obliczona_tax} dolara!

Zaokrąglij obliczony_tax do najbliższej liczby całkowitej.

0

W Pythonie3 najwygodniej formatować zapisem:

dochod, procent, podatek = 1,2,3

print(f'Podatek od {dochod} wynosi {procent}%. To jest {podatek} dolara!')

Zwróć uwagę na to małe f przed ciapkiem otwierającym stringa.

0

Czy mogłabyś być bardziej precyzyjna? Nie rozumiem Twojej koncepcji rozwiązania...

0
darek88 napisał(a):

Czy mogłabyś być bardziej precyzyjna? Nie rozumiem Twojej koncepcji rozwiązania...

Bo to nie koncepcja rozwiązania zadania, tylko podpowiedź odnośnie formatowania stringa z wynikiem. Z tytułu postu zrozumiałam, że o to pytasz, ale może doprecyzuj czego chcesz się dowiedzieć, to wtedy będę w stanie pomóc.

0

Chciałbym po prostu dowiedzieć się, jaki algorytm czynności należy zastosować oraz jakie struktury Pythona wykorzystać w celu rozwiązania tego zadania...

0

No to tytuł wątku dałeś mylący. A odpowiedź masz podlinkowaną już wyżej.

0

Zadanie https://hyperskill.org/learn/step/6519 obejmuje syntetycznie wszystkie poruszone kwestie. Jak rozwiązać to zadanie?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1