Instalowanie pakietów .py Jupyter

0

Hej dopiero zaczynam przygode z Pythonem ale juz mam problem. Otóż mam kilka plikow .py w ktorych mam pewne funkcje. Chcialbym moc je jakos importowac do notatnika Jupyter (korzystam z Anacondy). Jak "zainstalowac" te pliki .py (lub do jakiego folderu je wrzucic) zebym w notatniku Jupyter mogl tylko napisac import nazwa_pliku
i zebym mogl od razu korzystac z tamtejszych funkcji? Lub analogicznie chcialbym wrzucic wszystkie te pliki do jednego folderu np "dx" i chcialbym tylko moc napisac import dx zeby wszystkie pliki .py mi sie automatycznie zaladowaly.

1

Albo powinne być w ścieżce, dla tego interpretera, albo w bierzącym katalogu.

1
Tuptuś Tupta napisał(a):

Hej dopiero zaczynam przygode z Pythonem ale juz mam problem. Otóż mam kilka plikow .py w ktorych mam pewne funkcje. Chcialbym moc je jakos importowac do notatnika Jupyter (korzystam z Anacondy). Jak "zainstalowac" te pliki .py (lub do jakiego folderu je wrzucic) zebym w notatniku Jupyter mogl tylko napisac import nazwa_pliku

Na pewno musisz instalować swoją paczkę? Jeżeli tak to polecam oficjalną dokumentację 
https://docs.python.org/3/distutils/setupscript.html

i zebym mogl od razu korzystac z tamtejszych funkcji? Lub analogicznie chcialbym wrzucic wszystkie te pliki do jednego folderu np "dx" i chcialbym tylko moc napisac import dx zeby wszystkie pliki .py mi sie automatycznie zaladowaly.

Po prostu w tym folderze stwórz plik __init__.py który będzie importował wszystkie funkcje, które chcesz. np.

./dx/foo.py

def foo():
    print("asd")

./dx/bar.py

def bar():
    print("bar")

./dx/__init__.py

from .foo import *
from .bar import *
0
from .foo import *
from .bar import *

Import all, czyli Pokazujesz mu zuo, już od poczatku.

0

Dzięki działa, czyli ten folder musiałem mieć w tej samej lokalizacji co jak otwieram Jupytera :)

0

możesz ścieżki dodawać w skrypcie:

import sys
sys.path.append('../mymodules')
import mylib1

albo ustawić wcześniej zmienną środowiskową PYTHONPATH:

$ export PYTHONPATH='/home/user1/dev/py/mymodules'
$ python3 myapp.py

lub w formie krótszej:

$ PYTHONPATH='../mymodules'  python3 myapp.py

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1