Wysłanie wiadomosci z komputera na telefon

1

Mam program w pythonie, chcialabym aby ten program po dostaniu triggera wyslal wiadomosc na telefon (klient). Wiem ze mozna przez SMS, ale nie chce przez SMS. Chce zeby dzialalo to szybko i za darmo. Musze zrobic wlasna aplikacje na adroid, czy sa jakies gotowe rozwiazania do tego? Wiem ze w telegram mozna robic boty do podobnych celow, ale moze sa lepsze rozwiazania, bez koniecznosci dziwnych rejestracji API, albo pobierania telegram? Twilio tez wspiera fb messanger, wiec to tez jakis pomysl, ale do wysylania wiadomosci na fb trzeba 2 profile, nie mozna np wyslac wiadomosc samemu sobie? Albo stworzyc cos w stylu "Bot" uzytkownika wylacznie do tego celu. Sama nie wiem, prosze o jakies sugestie

3

Może wystarczy Ci przez przeglądarkę?
Niech ten Twój program w Pythonie wyśle getem/postem tą wiadomość do skryptu na serwerze przez http, a na telefonie wejdziesz na stronkę, która wyświetla odebrane wiadomości.

Jeśli chcesz być powiadamiana o nowych wiadomościach, to może by wykorzystać mechanizm wysyłania powiadomień, ostatnio popularny na stronach internetowych.

2

Może da radę to ogarnąć za pomocą PWA i firebase? Nie znam się na tym kompletnie, dlatego podsuwam tylko pomysł. Wydaje mi się, że do zwykłych powiadomień może się nadać. Jeśli się mylę, to osoby bardziej wtajemniczone proszę o sprostowanie

0
Spine napisał(a):

Może wystarczy Ci przez przeglądarkę?
Niech ten Twój program w Pythonie wyśle getem/postem tą wiadomość do skryptu na serwerze przez http, a na telefonie wejdziesz na stronkę, która wyświetla odebrane wiadomości.

Jeśli chcesz być powiadamiana o nowych wiadomościach, to może by wykorzystać mechanizm wysyłania powiadomień, ostatnio popularny na stronach internetowych.

ok, a push notifications dzialaja tak samo na telefonie jak na desktop? nie trzeba nic zmieniac?

Może da radę to ogarnąć za pomocą PWA i firebase? Nie znam się na tym kompletnie, dlatego podsuwam tylko pomysł. Wydaje mi się, że do zwykłych >powiadomień może się nadać. Jeśli się mylę, to osoby bardziej wtajemniczone proszę o sprostowanie

Chodzi ci o React Native+Firebase cos takiego jak tu?

0

Nie wiem, nie używałem, ale pewnie kodzi się tak samo.

1

znalazlam taki projekt w node.js https://github.com/bradtraversy/node_push_notifications Dziala to mniej wiecej tak, ze GET na localhost:5000 wywoluje przez fetch request POST na sciezce localhost:5000/subscribe i ta sciezka wywoluje notyfikacje. Body tego requesta to JSON i on musi miec atrybut 'endpoint'. Ten endpoint moze byc rozny dla kazdej przegladarki. Nie wiem jak wygenerowac ten endpoint, i nie wiem jak robic POST requesta z poza przegladarki. Moze po prostu niech skrypt w pythonie zrobi request z body: np tresc komedy SQL, a w POST /subscribe zajac sie wygenerowaniem tego endpointa i dodaniem do body?

PS nie moge wygenerowac tego w index.js poniewaz generowanie z tego co widze odbywa sie tak

  const register = await navigator.serviceWorker.register("/worker.js", {
    scope: "/"
  });

  const subscription = await register.pushManager.subscribe({
    userVisibleOnly: true,
    applicationServerKey: urlBase64ToUint8Array(publicVapidKey)
  });

a ten navigator dziala tylko w przegladarce

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1