Js vs Python dla startującego

0

Nazwę się noobem , początkującym chociaż nie do konca tak jest. Wszędzie wszystko "liźnięte" ale niestety nie umiem z "palca" napisać nic ani v JS czy pythonie. Bardziej posługuje sie gotowcami, tutkami itp itd.

Poprawcie mnie jesli sie myle.

JS wydaje się być taki bardziej "czytelny: ale sprawa więcej problemów. Więcej kodu trza pisać
Python - krótki i zwięzły. Więcej gotowych praktyczych rozwiązań.

Widze znacznie więcej gotowców i przykladow chociazby dla AI/MachineL w pythonie aniżeli w JS.
I teraz nie wiem bo czuje że python chyba koniec konców jest lepszy. Ale jakos człowiek bardzij woli składnie i "czytelność" w javascripcie.
Nie wiem może mnie przekonacie..

Czy warto studiować oba jezyki naraz i pisać / uczyć się kodu za równo tutaj i tutaj czy to się mija z celem ?

1

Nauka dwóch języków jednocześnie mija się z celem. Nie dziękuj.

1

to nie ma znaczenia, wybierz obojętnie który

w JS szybciej będziesz mógł zrobić coś namacalnego (bo napiszesz w tym backend i frontend), wiec ja polecałbym najpierw JS
po jakimś czasie nikt ci nie broni przejść na pythona, ważne żebyś zaczął cokolwiek w czymkolwiek pisać

na początek dwa języki na raz to średni pomysł

1

Tak, jak koledzy pisali - dwa języki jednocześnie (zwłaszcza dla osoby początkującej) to zły pomysł, będziesz miał jeden wielki mętlik i nic poza tym. Najpierw weź ogarnij w miarę jeden z nich, potem dopiero skacz na kolejny.

Co do składni i "czytelności" - może takie masz wrażenie na pierwszy rzut oka (w sumie to Cię trochę rozumiem, mnie od Pythona skutecznie odstraszają wcięcia), ale jak posiedzisz trochę to się przyzwyczaisz i za chwilę będzie to wszystko ładne, intuicyjne i zrozumiałe.

Co do wyboru języka - problemem jest to, że nie podałeś za bardzo do czego chcesz ten język wykorzystywać.

Wielką zaletą Pythona jest (jak zresztą sam zauważyłeś) duża dostępność bibliotek i narzędzi, są praktycznie do wszystkiego, w tym takie modne i zaawansowane tematy jak AI/ML. Ponadto w Pythonie możesz pisać praktycznie w dowolnej dziedzinie - webówka, RPi, AI/ML, skrypty odpalane w konsoli itp. JS niby też można stosować do innych rzeczy niż frontend (np. node.js), ale jakoś do mnie osobiście to nie przemawia.

2
azalut napisał(a):

w JS szybciej będziesz mógł zrobić coś namacalnego (bo napiszesz w tym backend i frontend), wiec ja polecałbym najpierw JS
po jakimś czasie nikt ci nie broni przejść na pythona, ważne żebyś zaczął cokolwiek w czymkolwiek pisać

I to jest dziwna teoria. W pythonie jak zaczniesz klepać w django, to nawet szybciej będziesz miał coś namacalnego.
Oczywiście będziesz musiał nauczyć się trochę html-a i css-a żeby klepać templaty, ale w js-sie tak samo.

Doradzałbym pythona, bo mimo dynamicznego typowania uczy lepszych praktyk niż js. Do tego w pythonie jest dużo fajnych tutoriali celujących w początkujących (ale przez to jest też sporo niefajnych).

1

Oba jezyki sa fatalne :p

1

Oba jezyki sa stosunkowo proste w nauce. Warto znac je obydwa bo js jest fajnym uzupelnienem pythona, czy to w web apkach, czy np. automatyzacjach. Naucz sie najpierw podstaw pythona a pozniejsza nauka js bedzie zdecydowanie szybsza i przyjemniejsza.

1

Oba języki mają bardzo dużą społeczność tworzące dobre materiały do nauki. Moim zdaniem w JS możesz szybciej załapać się do pierwszej pracy jeżeli zakładasz taki scenariusz.

0
part napisał(a):

Doradzałbym pythona, bo mimo dynamicznego typowania uczy lepszych praktyk niż js. Do tego w pythonie jest dużo fajnych tutoriali celujących w początkujących (ale przez to jest też sporo niefajnych).

podaj przykład takiego fajnego tutoriala?

1

Jak zostać programistą w 2k20.

  1. Wejdz na portale z ogłoszeniami o prace
  2. Zobacz jakie oferty wymagają jakie technologie.
  3. Zdecyduj która branża cię najbardziej kręci
  4. Zacznij nauke

W JS na pewno łatwiej znaleźć pracę niż w Pythonie, ale... zastanów się dwa 2x czy warto

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1