Python/Flask/Apache

0

Witam.
Staram się stworzyć jakiś serwis z użyciem Pythona. Nie wiem czy mój tok rozumowania jest niewłaściwy czy coś gdzieś przeoczyłem i dlatego nie działa. Staram się coś zbudować ale wszystkie rzeczy są dla mnie nowe (jestem na etapie nauki) i niektóre moje pytania mogą wydawać się śmieszne więc proszę o wyrozumiałość.

Moja idea wygląda tak:
Postawiłem dwie wirtualne maszyny. Na obu postawiłem ostatnie wersje linuxa ( Ubuntu 20.04LTS). Na jednym będzie program gdzie użytkownik wpisuje powiedzmy dwie liczby, informacje te będą przesyłane na drugą maszynę wirtualną gdzie jest zainstalowany APACHE, tam program będzie je sumował i wynik wysyłał do pierwszej maszyny.

No i odpadłem już na samym APACHE. Z tego co przeczytałem to natywnie nie obsługuje on Pythona. W tym celu wpisałem w terminalu:
sudo a2dismod mpm_event
sudo a2enmod mpm_prefork cgi

następnie edycja pliku konfiguracyjnego** "/etc/apache2/sites-enabled/000-default.conf**" gdzie dopisuję takie parametry:

<Directory /var/www/html>
Options +ExecCGI
AddHandler cgi-script .py
DirectoryIndex index.py
</Directory>

Zakładam, że jeżeli wrzucę w katalog "/var/www/html" plik index.py (jednocześnie wywaliłem index.html) to ten plik powinien się uruchamiać.

W przypadku gdy używam index.html i wpiszę jakiś kod html to APACHE działa. W przypadku gdy próbuję uruchomić plik index.py gdzie zawarłem linijkę "print("Hello World") to mam błąd 500 serwera.

Wersja Apache to 2.4.41

0
sad_madman napisał(a):

Nie wiem czy mój tok rozumowania jest niewłaściwy czy coś gdzieś przeoczyłem i dlatego nie działa. Staram się coś zbudować ale wszystkie rzeczy są dla mnie nowe (jestem na etapie nauki) i niektóre moje pytania mogą wydawać się śmieszne więc proszę o wyrozumiałość.

Chcesz być adminem, czy programistą?

Na etapie nauki wystarczy Ci dev server, którego nie trzeba jakoś specjalnie konfigurować: https://flask.palletsprojects.com/en/1.1.x/server/
Jak już będziesz miał stronkę, którą warto wrzucić na "prawdziwy serwer", to sobie wykupisz jakiś hosting, i tam wgrasz swój projekt.

MyDevil podpowiada twórcom, jak u nich skonfigurować web aplikacje używające różnych frameworków, w tym Flask: https://wiki.mydevil.net/Flask

0

Chciałbym być programistą. Szczerze mówiąc nie widzę tutaj żadnego konfliktu. Ja tak osobiście uważam, że problem wszystkich samouczków jest to że są bardzo powtarzalne. Zapewne w przypadku frameworków wystarczy odpowiednią komendą stworzyć serwer (nie wiem jak to jest w Flask ale jak z grubsza przeleciałem Django to kilka komend załatwia mi sprawę serwera i bazy danych). Chciałbym na tym etapie "ogarnąć" jakieś podstawy w różnych zakresach a później się specjalizować konkretnie w czymś.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1