Sprawdzanie czy słowo występuje w pliku

0

Witam! Piszę prosty program, sprawdzający czy wpisany wyraz znajduje się w słowniku. Słownik to plik z rozszerzeniem .txt, będący zbiorem słów w języku polskim (każda linia pliku zawiera jedno słowo). Sprawdzałem różne warianty, ale za każdym razem program stwierdza, że wyszukiwanego słowa nie ma w słowniku.

plik = open('slowa.txt','r')

slowo = input('wpisz słowo, którego mam poszukać: ')
linia = 'é'

while True:
    linia = plik.readline()

    slowo = slowo.replace('Ä…', 'ą')
    slowo = slowo.replace('ć', 'ć')
    slowo = slowo.replace('Ä™', 'ę')
    slowo = slowo.replace('Å‚', 'ł')
    slowo = slowo.replace('Å„', 'ń')
    slowo = slowo.replace('ó', 'ó')
    slowo = slowo.replace('Å›', 'ś')
    slowo = slowo.replace('ź', 'ź')
    slowo = slowo.replace('ż', 'ż')
    if linia == slowo:
        print(f'Tak, slowo "{slowo}" znajduje się w słowniku')
        break
    elif linia == '':
        print(f'Nie, slowa "{slowo}" nie ma w słowniku')
        break

input('Aby zakończyć program, naciśnij klawisz ENTER')

W warunku pętli wpisywałem też np.

while len(slowo)>0:

a w pętli na końcu

 if linia == slowo:
        break

I dopiero pod ciałem pętli wypisywałem w if-ach dwa printy:

 if linia == slowo:
        print(f'Tak, slowo "{slowo}" znajduje się w słowniku')
 else:
        print(f'Nie, slowa "{slowo}" nie ma w słowniku')

Czy ktoś mógłby mi pomóc w zrozumieniu, na czym polega błąd?

1

Kiedy tak czytasz linie będą miały \n (znak nowej linii) na końcu i nie będą pasować. Możesz je np. .strip-ować

plik = open('slowa.txt','r')

slowo = input('wpisz słowo, którego mam poszukać: ')
linia = 'é'

while True:
    linia = plik.readline()

    slowo = slowo.replace('Ä…', 'ą')
    slowo = slowo.replace('ć', 'ć')
    slowo = slowo.replace('Ä™', 'ę')
    slowo = slowo.replace('Å‚', 'ł')
    slowo = slowo.replace('Å„', 'ń')
    slowo = slowo.replace('ó', 'ó')
    slowo = slowo.replace('Å›', 'ś')
    slowo = slowo.replace('ź', 'ź')
    slowo = slowo.replace('ż', 'ż')
    if linia.rstrip() == slowo:
        print(f'Tak, slowo "{slowo}" znajduje się w słowniku')
        break
    elif linia == '':
        print(f'Nie, slowa "{slowo}" nie ma w słowniku')
        break

input('Aby zakończyć program, naciśnij klawisz ENTER')

Swoją drogą doradzam używać context managera i czytać linie za pomocą .readlines

word = input("Wpisz słowo, którego mam szukać: ")

with open(r"slowa.txt", "r") as file:
    for line in file.readlines():
        if line.rstrip() == word:
            print(f'Tak, slowo "{word}" znajduje się w słowniku')
            break
    else:
        print(f'Nie, slowa "{word}" nie ma w słowniku')
0

Dzięki wielkie! tak myślałem, że tam musi być jakiś "telomer" na końcu...
I dziękuję za sugestię poniżej

0

No iw zasadzie jak jest to \n na końcu każdej linii słownika, to można też zrobić tak:

linia = linia.replace('\n', '')
0

Po co takie rzeczy?

    slowo = slowo.replace('Ä…', 'ą')
0

To był błąd. Powinno być:

linia = linia.replace('Ä…', 'ą')

itd.

Polskie litery diakrytyczne wyskakują, po ściągnięciu ich z pliku, jako takie właśnie Ä…, więc je pozastępowałem. Wiem, że można jakoś po prostu pozmieniać ustawienia, ale tego się nie wywiedziałem. Poza tym, jakbym ten program robił dla kilku słowników (w kilku językach) z menu, to nie wiem, czy zmiana ustawień by się nadawała. Chyba że mi ktoś wytłumaczy, jak to zrobić?

2
irokura napisał(a):

Witam! Piszę prosty program, sprawdzający czy wpisany wyraz znajduje się w słowniku. Słownik to plik z rozszerzeniem .txt, będący zbiorem słów w języku polskim (każda linia pliku zawiera jedno słowo). Sprawdzałem różne warianty, ale za każdym razem program stwierdza, że wyszukiwanego słowa nie ma w słowniku.

    slowo = slowo.replace('Ä…', 'ą')
    slowo = slowo.replace('ć', 'ć')
    slowo = slowo.replace('Ä™', 'ę')
    slowo = slowo.replace('Å‚', 'ł')
    slowo = slowo.replace('Å„', 'ń')
    slowo = slowo.replace('ó', 'ó')
    slowo = slowo.replace('Å›', 'ś')
    slowo = slowo.replace('ź', 'ź')
    slowo = slowo.replace('ż', 'ż')

To jest tak jak się nie wie co to jest kodowanie.
wystarczy tak (domyślam się, że plik jest zakodowany w UTF-8, a używasz Windows, gdzie domyślne kodowanie znaków, przy polskich ustawieniach to Windows-1250/CP-1250):

with open(r"slowa.txt", "r", encoding="utf-8") as file:
   ....

Lektura obowiązkowa: https://www.joelonsoftware.com/2003/10/08/the-absolute-minimum-every-software-developer-absolutely-positively-must-know-about-unicode-and-character-sets-no-excuses/
Plus oczywiście dokumentacja open.

0

Ok, dzięki za źródło. To są w zasadzie rzeczy do wywiedzenia się... ja wstawiłem program w takiej formie, bo akurat zatrzymało mnie (w jego kontynuowaniu) to, na co moją uwagę zwrócił użytkownik part. Na szybko mi przyszło do głowy, żeby te dziwne znaki po prostu pozastępować, a na refaktoryzację przyjdzie pora. Tak samo mógłby mi ktoś zarzucić, że algorytm wyszukiwania jest zły, bo linijka po linijce. Tymczasem ja ten program robiłem po pierwsze po to, żeby sprawdzić, czy do takiego wyszukiwania bezpośrednio z pliku nadaje się algorytm binarny, a jeśli nie, to czy nie lepiej na przykład najpierw ściągnąć wszystkie linijki pliku do jakiejś listy i dopiero na niej ten algorytm binarny zastosować. Potem mi przyszedł do głowy pomysł, żeby zrobić spell-checka. Więc to tylko taki szkic, za pomoc dziękuję.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1