Zadanie w python - problem

0

Witam, mam problem z pewnym zadaniem w python a wygląda ono tak:

Napisz program wykorzystujący funkcję, który obliczy wartość wyrażeń:
pierwiastek z b + 4 * a

Ma ktoś pomysł w jaki sposób je wykonać ?
Dzięki z góry.

0

Pokaż, co zrobiłeś do tej pory.

0

Dokładnie, jak wyżej, jeszcze pytanie, czy Możesz użyć biblioteki standardowej (math), czy pierwiastek od zera? Rozumiem, że pierwiastek kwadratowy..

0

niestety nie mogę jej użyć a jeśli chodzi o pierwiastek to tak chodzi o kwadratowy

0
0741251251 napisał(a):

niestety nie mogę jej użyć a jeśli chodzi o pierwiastek to tak chodzi o kwadratowy

jeżeli serio nie możesz, to użyj x ** 0.5 (miejmy nadzieję, że nie trafią się liczby zespolone)

0

ok mam już

def pierwiastek(b):
  return b**0.5

i co dalej ?

0

Dalej pasowało by dodać 4 * a, czyż nie?

0

tak tylko gdzie mam to wstawić konkretnie ?

a=int(input("Podaj  a:"))
b=int(input("Podaj b:"))
def rownanie(b,a):
  return b**0.5+(4*a)
print (rownanie(b,a))

Taki kod bedzie dobry ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1