Readlines() ERROR - 'str' object has no attribute 'readlines'

0

Tak jak w tytule, nie wiem jak to naprawić...
Kod:

codes_file = filedialog.askopenfilename(initialdir="/downloads", title="Choose codes file",filetypes=(("TXT", "*.txt"), ("ALL", "*.*"))).readlines()
print(codes_file)

Zawartość pliku który wybieram:

TquTG5yk3CqKZvwV
vFLflqt7frJBZxBV
ZTaufjQe1nuotjPC
MR5bVHlqyREHcgzh
jLizLQHqSt7aIQoq
quXbFrXceDKMrbWC
7xKgLga5LGjAp425
727rNFdCxrU6r2QC
EqscdxX9Fl8Amft0
5jMdRrbj3Rmxppaj
BbvIPvE6Y8SG3KcQ
m2JGvWPN1aKIeb7f
awC6ye4XT1uOwGD6
WcQjC3LdgmdJXMnu
joBX7naMeYmLjKBq
ALtCSv9g80943Fuv
nrTaBVrR6sTLbLjb
WYmX5u2Ua1kiM7Oh
AKa7XzPzVexn91m1
LgguTWOy9SML4qXo
krQuiCLiFSugnufx
dxVf6mJ1cGzCLyDS
vCqTfWJKE8MVFlzF
SUdYKarobYSaRdcC
xjDWPZOsvodbYy4K
yKazVWxKMLkNPYJB

Mam nadzieję że ktoś jest w stanie mi pomóc :/

0

A czym jest filedialog.askopenfilename?

0
enedil napisał(a):

A czym jest filedialog.askopenfilename?

to jest od Tkinter aby móc wybrać plik

0

Nie wiem jak to dokładnie działa, ale bym zobaczył co to filedialog.askopenfilename(initialdir="/downloads", title="Choose codes file",filetypes=(("TXT", "*.txt"), ("ALL", "*.*"))), być może to zwraca nazwę pliku, a nie otwarty plik do czytania.

0
enedil napisał(a):

Nie wiem jak to dokładnie działa, ale bym zobaczył co to filedialog.askopenfilename(initialdir="/downloads", title="Choose codes file",filetypes=(("TXT", "*.txt"), ("ALL", "*.*"))), być może to zwraca nazwę pliku, a nie otwarty plik do czytania.

Dalej to samo...

0

filedialog.askopenfile

0

Dalej to samo...

Co dalej to samo. Co zwraca filedialog.askopenfilename(initialdir="/downloads", title="Choose codes file",filetypes=(("TXT", "*.txt"), ("ALL", "*.*"))), komunikat mówi, że stringa, jakiego, Wydrukowałeś go? Spodziewasz się pliku (Chciałeś dać na nim readlines), doczytaj dokumentację. Dajesz problem, którego nie możemy odtworzyć...

1

Jeśli chcesz zwyczajnie wczytać plik, to poszukaj sobie w googlach o wczytywaniu plików w pythonie.
Najlepiej wersję z "with". O ile mnie pamięć nie myli to ten Tkinter z wczesniejszego posta zwraca plik wraz ze ścieżką, więc łatwo można to użyć do otwarcia wybranego pliku.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1