Powrót do danej linijki

0

Witajcie, wie ktoś może jak wracać do linijek kodu? Np.

print("Witaj!")
x = int(input("Podaj liczbe 10"))

if x != 10:
**  I TUTAJ CHCĘ ABY WRÓCIŁ DO "print("Witaj!")"**
else:
  print("Dobrze!")
0

takie coś można zrobić w pętli:

while True:
    x = int(intput())
    if x == 10:
        break

print(x)
0
jvoytech napisał(a):

takie coś można zrobić w pętli:

while True:
    x = int(intput())
    if x == 10:
        break

print(x)

A dało by radę inaczej? bez tych while

1

Skorzystać z funkcji

def start():
	print("Witaj!")
	x = int(input("Podaj liczbe 10"))


if x != 10:
	start()
else:
  print("Dobrze!")

0
Xubiz napisał(a):
jvoytech napisał(a):

takie coś można zrobić w pętli:

while True:
    x = int(intput())
    if x == 10:
        break

print(x)

A dało by radę inaczej? bez tych while

co takiego złego jest w while, że jej nie chcesz? goto nie ma w pythonie, ale wczytywanie wartości do czasu aż będzie poprawna robi się w takiej pętli, bo wygląda na to, że takie coś chcesz osiągnąć

0
jvoytech napisał(a):
Xubiz napisał(a):
jvoytech napisał(a):

takie coś można zrobić w pętli:

while True:
    x = int(intput())
    if x == 10:
        break

print(x)

A dało by radę inaczej? bez tych while

co takiego złego jest w while, że jej nie chcesz? goto nie ma w pythonie, ale wczytywanie wartości do czasu aż będzie poprawna robi się w takiej pętli, bo wygląda na to, że takie coś chcesz osiągnąć

No to inaczej, Mam skrypt

    print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")
    print("\n")
    print(f"{Fore.CYAN}[1] {Fore.GREEN}Login")
    print(f"{Fore.CYAN}[2] {Fore.GREEN}Register)")
    print(f"{Fore.CYAN}[3] {Fore.GREEN}ID")
    opt = int(input(Fore.CYAN + "> "))

    if opt == 1:
        clear()

i teraz po clear() chce wrócić do tego pierwszego printu czyli "print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")" i jak to zrobić?

0
    print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")
    print("\n")
    print(f"{Fore.CYAN}[1] {Fore.GREEN}Login")
    print(f"{Fore.CYAN}[2] {Fore.GREEN}Register)")
    print(f"{Fore.CYAN}[3] {Fore.GREEN}ID")
    opt = int(input(Fore.CYAN + "> "))

    if opt == 1:
        clear()

i teraz po clear() chce wrócić do tego pierwszego printu czyli "print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")" i jak to zrobić?

while True:
     print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")
     print("\n")
     print(f"{Fore.CYAN}[1] {Fore.GREEN}Login")
     print(f"{Fore.CYAN}[2] {Fore.GREEN}Register)")
     print(f"{Fore.CYAN}[3] {Fore.GREEN}ID")
     opt = int(input(Fore.CYAN + "> "))
 
     if opt == 1:
         clear()
     else:
        break
0
jvoytech napisał(a):
    print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")
    print("\n")
    print(f"{Fore.CYAN}[1] {Fore.GREEN}Login")
    print(f"{Fore.CYAN}[2] {Fore.GREEN}Register)")
    print(f"{Fore.CYAN}[3] {Fore.GREEN}ID")
    opt = int(input(Fore.CYAN + "> "))

    if opt == 1:
        clear()

i teraz po clear() chce wrócić do tego pierwszego printu czyli "print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")" i jak to zrobić?

while True:
     print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")
     print("\n")
     print(f"{Fore.CYAN}[1] {Fore.GREEN}Login")
     print(f"{Fore.CYAN}[2] {Fore.GREEN}Register)")
     print(f"{Fore.CYAN}[3] {Fore.GREEN}ID")
     opt = int(input(Fore.CYAN + "> "))
 
     if opt == 1:
         clear()
     else:
        break

Niestety nie działa...

1
Xubiz napisał(a):
jvoytech napisał(a):
    print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")
    print("\n")
    print(f"{Fore.CYAN}[1] {Fore.GREEN}Login")
    print(f"{Fore.CYAN}[2] {Fore.GREEN}Register)")
    print(f"{Fore.CYAN}[3] {Fore.GREEN}ID")
    opt = int(input(Fore.CYAN + "> "))

    if opt == 1:
        clear()

i teraz po clear() chce wrócić do tego pierwszego printu czyli "print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")" i jak to zrobić?

while True:
     print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")
     print("\n")
     print(f"{Fore.CYAN}[1] {Fore.GREEN}Login")
     print(f"{Fore.CYAN}[2] {Fore.GREEN}Register)")
     print(f"{Fore.CYAN}[3] {Fore.GREEN}ID")
     opt = int(input(Fore.CYAN + "> "))
 
     if opt == 1:
         clear()
     else:
        break

Niestety nie działa...

Ale co nie działa ? po wprowadzeniu 1 program się nie zatrzymuje ? Czy dostajesz jakiś błąd ? Bądź bardziej dokładny

0
Suchy702 napisał(a):
Xubiz napisał(a):
jvoytech napisał(a):
    print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")
    print("\n")
    print(f"{Fore.CYAN}[1] {Fore.GREEN}Login")
    print(f"{Fore.CYAN}[2] {Fore.GREEN}Register)")
    print(f"{Fore.CYAN}[3] {Fore.GREEN}ID")
    opt = int(input(Fore.CYAN + "> "))

    if opt == 1:
        clear()

i teraz po clear() chce wrócić do tego pierwszego printu czyli "print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")" i jak to zrobić?

while True:
     print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")
     print("\n")
     print(f"{Fore.CYAN}[1] {Fore.GREEN}Login")
     print(f"{Fore.CYAN}[2] {Fore.GREEN}Register)")
     print(f"{Fore.CYAN}[3] {Fore.GREEN}ID")
     opt = int(input(Fore.CYAN + "> "))
 
     if opt == 1:
         clear()
     else:
        break

Niestety nie działa...

Ale co nie działa ? po wprowadzeniu 1 program się nie zatrzymuje ? Czy dostajesz jakiś błąd ? Bądź bardziej dokładny

Ah dobra, działa kod, ale chciałem zrobić coś innego. Myślałem że będzie działać w inny sposób.

Załóżmy że wszystko to samo ALE:

print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")
     print("\n")
     print(f"{Fore.CYAN}[1] {Fore.GREEN}Login")
     print(f"{Fore.CYAN}[2] {Fore.GREEN}Register)")
     print(f"{Fore.CYAN}[3] {Fore.GREEN}ID")
     opt = int(input(Fore.CYAN + "> "))

if opt == 1:
    print("1")

if opt == 2:
    print("2")


if opt == 3:
    print("3")

# I teraz Tutaj jeżeli opt będzie większe od 3 lub równe 0 to ma wracać do print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")

if opt >= 4:
    print("Wrong number")
    #powrót do print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")


if opt == 0:
    print("Wrong number")
    #powrót do print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")

Przepraszam że tak mieszam ale myślę że wiesz co mam na mysli.

1
def show_menu():
     print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")
     print("\n")
     print(f"{Fore.CYAN}[1] {Fore.GREEN}Login")
     print(f"{Fore.CYAN}[2] {Fore.GREEN}Register)")
     print(f"{Fore.CYAN}[3] {Fore.GREEN}ID")


while True:
    show_menu()
    opt = int(input("> "))
    if 0 < opt < 4:
        break
    print('Wrong number')

if opt == 1:
    print("1")

if opt == 2:
    print("2")

if opt == 3:
    print("3")

Chyba o to ci chodzi

0
Suchy702 napisał(a):
def show_menu():
     print(f"{Fore.GREEN}Choose one options:")
     print("\n")
     print(f"{Fore.CYAN}[1] {Fore.GREEN}Login")
     print(f"{Fore.CYAN}[2] {Fore.GREEN}Register)")
     print(f"{Fore.CYAN}[3] {Fore.GREEN}ID")


while True:
    show_menu()
    opt = int(input("> "))
    if 0 < opt < 4:
        break
    print('Wrong number')

if opt == 1:
    print("1")

if opt == 2:
    print("2")

if opt == 3:
    print("3")

Chyba o to ci chodzi

O kurcze, dokładnie tak... Poczytam dzisiaj o while, i postaram się wyuczyć. Bardzo ci dziękuje za pomoc!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1