Problem z zadaniem w python

0

Witam mam problem z tym arcytrudnym zadaniem w pythonie, prosiłbym o przykładowe rozwiązanie bo od kilku godzin się z nim męcze.
Zadanie:
Napisz program, który obliczy sumę liczb całkowitych od 1 do 5 z wykorzystaniem pętli while.
Z góry dzięki za pomoc.

1

To wrzuć ten kod, co od kilku godzin go klepiesz i pokaż gdzie utknąłeś.

0
x=1
while x<6:
  print(x)
  x=x+1

Na chwilę obecną udało się taki kod wymyślić jednak jak obliczyć sumę nadal nie wiem

2

Utwórz sobie zmienną suma = 0, po czym w pętli każdorazowo dodawaj do niej wartość x.

0
suma = 0
x = 1
while x < 6:
    suma = suma + x
     x = x + 1
 
print(suma) # 15

# sprawdzam
sum(range(1, 6)) # 15
0
counter = 0
x = 0
while counter <= 5:
    x+=counter
    counter+=1
0
Pipes napisał(a):
suma = 0
x = 1
while x < 6:
    suma = suma + x
     x = x + 1
 
print(suma) # 15

# sprawdzam
sum(range(1, 6)) # 15

Ok dzięki kod zadziałał

0

A czemu nie po prostu https://www.w3schools.com/python/ref_func_range.asp ? Bardziej pythonic niż pętle.

0

A czemu nie odejmować jedynki? Gdyby miał wczytać do ilu, była by jedna zmienna mniej:

x = 5
suma = 0
while x:
    suma += x
    x -= 1
print(suma)
1

Bez sensu, no ale...

>>> while True:
...     print(sum(range(1, 6)))
...     break
... 
15

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1