Rysowanie turtle - pomoc.

0

Witam,

nie mam kompletnie pomysłu jak się za to zabrać. Muszę za pomocą trutle zrobić taki rysunek:

rysunek

0

Nie wiesz jak rysować w pytonie czy nie wiesz jak to powinno wyglądać od strony teoretycznej? A może nic nie wiesz i chcesz gotową całość z pomocnymi komentarzami co jaki fragment robi?

0
szweszwe napisał(a):

Nie wiesz jak rysować w pytonie czy nie wiesz jak to powinno wyglądać od strony teoretycznej? A może nic nie wiesz i chcesz gotową całość z pomocnymi komentarzami co jaki fragment robi?

Umiem narysować koło, ale nie mam pojęcia jak za pomocą iteracji zrobić ten rysunek.

2

Słowo kluczowe: rekurencja.

def drawMagic(x, y, r):
    if r < 5:
        return
    drawCircle(x, y, r)
    s = r / sqrt(2)
    t = r * 0.8
    drawMagic(x + s, y + s, t)
    drawMagic(x + s, y - s, t)
    drawMagic(x - s, y + s, t)
    drawMagic(x - s, y - s, t)
0

Na oko to wygląda tak, że rysujesz koło, czy tam okrąg jakby jakiś matematyk czytał. Na tym okręgu wyznaczasz 4 punkty, pod kątem 45 stopni, no to se obliczysz z jakiegoś wzoru. Potem w tym punkcie rysujesz okrąg (będą 4) i dla każdego powtarzasz akcję. Najlepiej rekurencyjnie to zrobić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1