fukcja def main

0

WItam.
Mam kod

x = input('liczba 1:')
x = int(x)
y = input('liczba 2:')
y = int(y)
if y == 0:
print ('Nie można dzielić przez 0')
else:
print (x/y)

ale, jak na początek wpisuje 'def main():' to program przestaje działać. Działa bez tego ale to praca na informatyke i nauczyciel stwierdził że musi to być.

4

W python to się robi tak:

def main()
    x = input('liczba 1:')
    x = int(x)
    y = input('liczba 2:')
    y = int(y)
    if y == 0:
        print ('Nie można dzielić przez 0')
    else:
        print (x/y)

if __name__ == "__main__":
    main()

Po co/dlaczego?
Kod źródłowy pythona może być uruchomiony na dwa sposoby:

  • uruchomiony bezpośrednio
  • przez importowanie przez inny kod źródłowy

W pierwszym wypadku ten if będzie miał spełniony warunek i main się wykona.
W drugim __name__ będzie zawierać nazwę modułu.

0

Niech zgadnę (bo nie zamieszczasz ani ostatecznego kodu, ani infrmacji o problemie ...
Wcięcie obecnego kodu?

WAŻNE podczas publikowania tutaj kodu zwłaszcza pythonowego formatowanie kodu jest ważne

0

A może tak?:

def divide(x, y):
	return x / y

def main():
	x = int(input())
	y = int(input())
	if y == 0:
		print("Cant divide by zero")
	else:
		print(divide(x, y))

if __name__ == "__main__":
	main()
0
MarekR22 napisał(a):

W python to się robi tak:

def main()
    x = input('liczba 1:')
    x = int(x)
    y = input('liczba 2:')
    y = int(y)
    if y == 0:
        print ('Nie można dzielić przez 0')
    else:
        print (x/y)

if __name__ == "__main__":
    main()

Po co/dlaczego?
Kod źródłowy pythona może być uruchomiony na dwa sposoby:

  • uruchomiony bezpośrednio
  • przez importowanie przez inny kod źródłowy

W pierwszym wypadku ten if będzie miał spełniony warunek i main się wykona.
W drugim __name__ będzie zawierać nazwę modułu.

Dzięki, już wszystko działa

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1