Najmiej zła integracja Pythona z Javą i C# ?

0

Co jest mniej złe, gdy chodzi o integrację środowisk JVM oraz .NET z Pythonem?
a) IronPython i Jython, które stanęły na poziomie wersji 2.7 i stabilne wydania mają ok 2 lat temu
b) Graal Python, który jest experimental

Na intuicję dwie "stare" implementacje wydają się mniej "intruzywne" co do głównego projektu.

Chodzi o skryptowanie np wydruków z dużych aplikacji, więc nie bardzo po "hardwarze" leci, ale dobry Canvas (więc elementy GDI) by nie był zły.

0

Jest coś takiego jak https://github.com/IronLanguages/ironpython3 ale nawet nie ma binarek do testów. Myślę, że stawianie dzisiaj na Pythona 2 jest trochę kiepskie biorąc pod uwagę wysiłek by go zmarginalizować: https://python3statement.org/ więc GraalPython może być dobrym pomysłem.

2

Wg moich skromnych doświadczeń jedynym dobrym sposobem na integrację jakichkolwiek systemów jest socket i nic więcej :]

0
4544fa8d napisał(a):

Wg moich skromnych doświadczeń jedynym dobrym sposobem na integrację jakichkolwiek systemów jest socket i nic więcej :]

No nie.
Istotą integracji jakiej potrzebuję, jest wystawianie przez "kernel" w Javie/C# pewnych "obiektów" czy wręcz "silników", a z języka interpretowane korzystanie z oryginału tych obiektów.

Rozumiem, co mówisz, ale to nie jest jedyny model integracji

0
AnyKtokolwiek napisał(a):

... z języka interpretowane korzystanie z oryginału tych obiektów.

Ludzie próbują robić biblioteki, które umożliwiają pisanie pythona a wywoływanie rzeczy z bibliotek napisanych w innych językach:

Nigdy nie używałem, nie wiem jak jest z awaryjnością takich rozwiązań, choć do małych projektów pewnie się nadadzą.

1

@4544fa8d wie co pisze. Jak będziesz próbować Pythona na JVM i CLI pewnie zabrniesz, będą problemy. Jak znam życie oba środowiska będą potrzebować obejść i wyjdzie na to, że będziesz musiał i tak utrzymywać kod Pythona w dwóch wersjach. Naprawdę nie wiem jaki jest problem z socketami. Jaki jest problem napisać klasę, która ci ukryje komunikację między procesami? Duże obiekty? Myślę, że można jakoś ogarnąć SHM, w najgorszym wypadku będziesz potrzebować kilku linii w C (chociaż raczej nie, postawisz sobie ramfs i styknie).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1