lista wraz z numerami

0

Mam pytanko jak utworzyć listę wraz z numerami w pythonie np lista = ['maslo', 'chleb' 'pomidor']
a ma wyjśc1 maslo
2 chleb
3 pomidor
dzieki za odpowiedzi

1

Nie jestem pewien co masz na myśli pisząc utworzyć. Zakładam po przykładzie, że masz na myśli wyświetlenie:

products = ['maslo', 'chleb' 'pomidor']
for nr, product in enumerate(products, start=1):
    print(nr, product)
0

tak chodzi o wyświetlanie dzięki za odpowiedz ale jak to zrobić przy pomocy pętli for in i for in range(1,4)

0

Nie

for in i for in range(1,4):

, tylko

for i in range(1,4):

A jak? Chyba powinieneś wiedzieć jak działa funkcja range() oraz jak się numeruje indeksy i wyświetla element listy o danym indeksie.

0

Może Chcesz mieć słownik: <int, string>?

>>> l = ["a", "b", "c"]
>>> d = {k : v for k, v in zip(range(1, 4), l)}
>>> d
{1: 'a', 2: 'b', 3: 'c'}

EDYCJA: T osię nazywa dict comprehension: https://realpython.com/list-comprehension-python/#using-set-and-dictionary-comprehensions

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1