Framework webowy z akcentem na apliakcje biznesowe

0

W którym frameworku pythonowskim najszybciej zbuduje i długofalowo utrzyma aplikacje biznesowe? Mało / brak grafiki i animacji, formatki z polami, walidacja *), sporo podobnych ascetycznych raportów z baz danych

*) wkurza mnie w nowoczesnej modzie, że walidację się buduje w sposób zupełnie niepowiązany dwa razy: w backendzie i froncie. Jak w długim okresie utrzymywać taką aplikację? Stale zatrudniać zwykle niepotrzebnego frontowca? Dla mnie to jest chore

1

*) wkurza mnie w nowoczesnej modzie, że walidację się buduje w sposób zupełnie niepowiązany dwa razy: w backendzie i froncie. Jak w długim okresie utrzymywać taką aplikację? Stale zatrudniać zwykle niepotrzebnego frontowca? Dla mnie to jest chore

Bo te walidacje służą różnym celom. Ta na froncie wykonuje się od razu w przeglądarce, aby użytkownik nie musiał wysyłać zapytania i czekać na odpowiedź, czy poprawnie wprowadził dane, może mu zamiast tego w czasie rzeczywistym wyświetlać, że np. hasło ma za krótkie. A na backendzie jest walidacja, bo nie ufa się frontom xD A także ponieważ ktoś mógłby w ogóle pomijać front i pchać bezpośrednio do api różne dziwne śmieci.

0

O ile się nie mylę, w .NET Core masz walidację na froncie i backendzie zrealizowaną poprzez odpowiednie atrybuty pól w jednym miejscu aplikacji.

https://docs.microsoft.com/pl-pl/aspnet/core/mvc/models/validation?view=aspnetcore-3.1

Może zamiast iść w Pythonowy framework warto rozważyć też zmianę języka na C#?

0
Spine napisał(a):

O ile się nie mylę, w .NET Core masz walidację na froncie i backendzie zrealizowaną poprzez odpowiednie atrybuty pól w jednym miejscu aplikacji.

https://docs.microsoft.com/pl-pl/aspnet/core/mvc/models/validation?view=aspnetcore-3.1

Może zamiast iść w Pythonowy framework warto rozważyć też zmianę języka na C#?

C# uprawiam, choć życie jak na razie mnie nie doprowadziło do wykonania pełnej aplikacji webowej, tylko tego mam się douczyć.
Ta sama idea (dla mnie głęboko pozytywna) istnieje w ekosystemie Javy, w tych brzydkich frameworkach które trzeba pozabijać na rzecz Angulara

Pytanie o Pythona mi się pojawiło na zasadzie skryptowej odmiany w życiu zawodowym, jakieś mini biznesówki ac hoc, kilka/naście godzin, kilkakrotna prezentacja siedzącemu obok klientowi i faktura :).
Język skryptowy w moim pojęciu idealny na JVM czyli Groovy raczej nie odniesie zwycięstwa, i na nowo oswajam się z Pythonem, który w wersjach 1.x był mi całkiem bliski

0
Spearhead napisał(a):

*) wkurza mnie w nowoczesnej modzie, że walidację się buduje w sposób zupełnie niepowiązany dwa razy: w backendzie i froncie. Jak w długim okresie utrzymywać taką aplikację? Stale zatrudniać zwykle niepotrzebnego frontowca? Dla mnie to jest chore

Bo te walidacje służą różnym celom. Ta na froncie wykonuje się od razu w przeglądarce, aby użytkownik nie musiał wysyłać zapytania i czekać na odpowiedź, czy poprawnie wprowadził dane, może mu zamiast tego w czasie rzeczywistym wyświetlać, że np. hasło ma za krótkie. A na backendzie jest walidacja, bo nie ufa się frontom xD A także ponieważ ktoś mógłby w ogóle pomijać front i pchać bezpośrednio do api różne dziwne śmieci.

Rozumiem ich inny cel, ale powinny mieć wspólny (automatyczny w wysokim stopniu) rdzeń, korzeń.

Anegdota zupełnie z życia. Rejestrowałem się na sklepie (domyślam się PHP). Pole imię na froncie nie było wymagane, więc nie dałem. Po kliknięciu Submit śliczny wyjątek z MySQLa pokazujący że jednak z tym imieniem jest inaczej. Nawiasem mówiąc zaraz drugi MessageBox że zapis wykonany OK. Nie skasować, bo nie ma rekordu. Nie dodać, bo NIP już się kołacze w bazie. Nie będę komuś nie rozumiejącemu dyktował, co tzreba naprawić, poszedłem do konkurencji.

0
AnyKtokolwiek napisał(a):

Ta sama idea (dla mnie głęboko pozytywna) istnieje w ekosystemie Javy, w tych brzydkich frameworkach które trzeba pozabijać na rzecz Angulara

Akurat framework od MS jest dla C# jedynym słusznym - czyli na szczęście nie mamy wyboru :]
I raczej nie jest zbyt brzydki. Jest dość uporządkowany i działa bez zagłębiania się w tajniki konfiguracji.

0

Spróbuj Django z Wagtailem albo innymi formsami.

Będziesz miał wtedy połączenie -> 1 klasa tworząca form backendowy do weryfikacji danych i renderowania od razu formsa na frontendzie. Dodatkowo możesz customizować te formsy na frontendzie modyfikując domyślny rendering pól.

1
AnyKtokolwiek napisał(a):

W którym frameworku pythonowskim

W Python masz w zasadzie dwa frameworki, które są w miarę dynamicznie rozwijane, więc albo kochasz, albo nienawidzisz :]

0
czysteskarpety napisał(a):

W Python masz w zasadzie dwa frameworki, które są w miarę dynamicznie rozwijane, więc albo kochasz, albo nienawidzisz :]

Jest jeszcze mało popularny w kraju Pyramid.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1