Biblioteka numpy

0

Witam.
Pierwszy mój post tutaj, i pierwsze pytanie.
Do nauki Pythona korzystam z takich źródeł jak np https://www.w3schools.com/
Przeglądając zawartość kolejnych "rozdziałów" wszedłem do Machine Learning (https://www.w3schools.com/python/python_ml_mean_median_mode.asp) i trafiłem na mały problem. Skopiowałem sobie zawartość

import numpy
speed = [99,86,87,88,111,86,103,87,94,78,77,85,86]
x = numpy.mean(speed)
print(x)

do pythona i próba wykonania pliku skończyła się komunikatem o treści:

ModuleNotFoundError: No module named 'numpy'

Przejrzałem dokumentację pythona 3.8.1, bo takiego posiadam na kompie, i coś takiej biblioteki nie widzę.

Jak rozwiązać ten problem?

1

pip install numpy

0

Numpy to biblioteka zewnętrzna. W związku z tym trzeba ją zainstalować. Instalacja modułów w Pythonie jest możliwa m.in. za pomocą managera pakietów o nazwie pip.

0
mytab_0914 napisał(a):

Witam.
Pierwszy mój post tutaj, i pierwsze pytanie.
Do nauki Pythona korzystam z takich źródeł jak np https://www.w3schools.com/
Przeglądając zawartość kolejnych "rozdziałów" wszedłem do Machine Learning (https://www.w3schools.com/python/python_ml_mean_median_mode.asp) i trafiłem na mały problem. Skopiowałem sobie zawartość

import numpy
speed = [99,86,87,88,111,86,103,87,94,78,77,85,86]
x = numpy.mean(speed)
print(x)

do pythona i próba wykonania pliku skończyła się komunikatem o treści:

ModuleNotFoundError: No module named 'numpy'

Przejrzałem dokumentację pythona 3.8.1, bo takiego posiadam na kompie, i coś takiej biblioteki nie widzę.

Jak rozwiązać ten problem?

Nie masz zainstalowanej bibloteki numpy. Jesli probujesz sie uczyc numpy i data science w pytonie od podstaw, to sciagnij sobie najlepiej cala platforme anaconda - tam masz wiekszosc podstawowych potrzebnych bibliotek juz poinstalowana, mozesz instalowac je z GUI (no chyba ze wolisz z linii komend jechac to tu juz kolega podpowiedzial co zrobic), no i najwazniejsze masz jupyter notebook - fajne narzedzie do projektow okolo dejtasajensowych, w ktorym mozesz w prosty sposob dzielic kod, komentowac, odpalac linia po linii i patrzec co sie dzieje, ogolnie miodzio.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1