Mnożenie macierzy- python

0

Witam, mam problem z tym zadaniem. Jestem początkująca jeżeli chodzi o programowanie.Będę wdzięczna za każdą pomoc i pomysł na rozwiązanie. W załączniku treść zadania.

0

Napisz co masz. Ja bym to zrobił za pomocą numpy.

0

import numpy as np

A_macierz_wiersze=[]
B_macierz_kolumny=[]
with open('a.txt') as A:
for wiersz in A:
A_macierz_wiersze.append(wiersz.split())
with open('b.txt')as B:
for kolumna in B:
B_macierz_kolumny.append(kolumny.split())
A = np.array(A_macierz_wiersze)
B = np.array(b_macierz_kolumny).T
C= A.dot(B)
print (C)
Mam tyle, i to pewnie nie ma za bardzo sensu

0
Pyxis napisał(a):

Napisz co masz. Ja bym to zrobił za pomocą numpy.

import numpy as np

A_macierz_wiersze=[]
B_macierz_kolumny=[]
with open('a.txt') as A:
for wiersz in A:
A_macierz_wiersze.append(wiersz.split())
with open('b.txt')as B:
for kolumna in B:
B_macierz_kolumny.append(kolumny.split())
A = np.array(A_macierz_wiersze)
B = np.array(b_macierz_kolumny).T
C= A.dot(B)
print (C)
Mam tyle, i to pewnie nie ma za bardzo sensu

0

Przeanalizuj sobie to:

import numpy as np

A = np.arange(24).reshape(4, -1)
B = np.arange(18).reshape(6, -1)

A.dot(B)

Macierz z pliku tekstowego możesz wczytać za pomocą funkcji np.loadtxt.

0

To zadanie to właściwie z jakiego działu ma być. Czysty Python, z biblioteką numpy, czy z matematyki?

0
C64 napisał(a):

To zadanie to właściwie z jakiego działu ma być. Czysty Python, z biblioteką numpy, czy z matematyki?
najlepiej z biblioteka numpy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1