Django err_connection_refused

0

Cześć wszystkim,
podjąłem się próby napisania swojej pierwszej aplikacji (typu lista to do) w django. Napotkałem jednak problem.
Wykorzystując terminal i komendę runserver przechodzę pod wygenerowany adres w przeglądarce (otrzymuję komunikat, że się udało i widzę rakietę), przechodzę następnie dalej dopisując do adresu "/admin" loguję się i... tu otwiera mi się okno "program python przestał działać" a w oknie przeglądarki ukazuje się informacja "Ta witryna jest nieosiągalna. Serwer 127.0.0.1 odrzucił połączenie (...) ERR_CONNECTION_REFUSED". Szukałem po różnych poradnikach i instrukcjach jak powinno się to robić stwierdzając, że coś źle zrobiłem, ale robiąc krok po kroku jak w poradnikach i tutorialach napotykałem ten sam błąd. Kilka razy jakimś sposobem logowanie przebiegło poprawnie, ale problem się powtórzył po próbie dalszej manipulacji na plikach.
Szukałem w internecie co może być przyczyną, ale nie udało mi się jak na razie znaleźć rozwiązania.
Czy ktoś wie co może być przyczyną?

0

Masz włączony firewall?

0
  1. Tryb debug włączony? Bo coś mało informacji o błędzie.
  2. Wrzuc traceback ktory wypluwa server django w logach

Pytanie bonusowe:
Puściłeś migracje?

0

Jedyne co pokazuje debuger to :
"Connected to pydev debugger (build 182.4323.49)
pydev debugger: process 5952 is connecting"

Strona serwera:
"Ta witryna jest nieosiągalna Serwer 127.0.0.1 odrzucił połączenie.
Wypróbuj te rozwiązania:

Sprawdź połączenie
Sprawdź serwer proxy i zaporę sieciową
ERR_CONNECTION_REFUSED"

Tak, robiłem migracje

0

Nie chodzi o tego debbugera, sprawdz czy odpalasz django z DEBUG=True w settings i informacje z traceback

0

Wstyd się przyznać, ale z debugerem i trybem debug mam pierwszy raz okazję się zetknąć i sprawia mi to trudność. Próbowałem iść tym tropem, który nakreśliłeś. Nie udało mi się chyba jednak wykonać tego do końca jak napisałeś, bo nie mogę znaleźć informacji, czy tryb debug jest włączony (shame me). Ale wydaje mi się, że nie jest. Próbowałem grzebać w debugerze i znalazłem jakąś informację, że jeden z importowanych plików powoduje błąd. Jest to plik importujący z django.shortcuts moduł render. W linijce dotyczącej tego pliku pojawiła się czerwona błyskawica (pycharm), gdy ją odznaczyłem i zrestartowałem serwer - wszystko zaczęło działać. Nie wiem czy to jest ostateczne rozwiązanie problemu i tak wygląda włączanie/wyłączanie tego trybu i nawet nie wiem co ja wyłączyłem tą błyskawicą (jakiś wyjątek?). Jeśli ktoś byłby w stanie mi na te pytania odpowiedzieć, to będę bardzo wdzięczny. A jeśli takie rozwiązanie miałeś na myśli @cmd, a ja nie do końca je zrozumiałem, to ogromne dzięki :)

0

@cmd: Tryb debug jest włączony. Logowanie znowu się nie udaje. W traceback pokazuje się to:
"
[16/Dec/2019 1748] "GET / HTTP/1.1" 200 16351
[16/Dec/2019 1748] "GET /static/admin/css/fonts.css HTTP/1.1" 304 0
[16/Dec/2019 1748] "GET /static/admin/fonts/Roboto-Bold-webfont.woff HTTP/1.1" 304 0
[16/Dec/2019 1748] "GET /static/admin/fonts/Roboto-Regular-webfont.woff HTTP/1.1" 304 0
[16/Dec/2019 1748] "GET /static/admin/fonts/Roboto-Light-webfont.woff HTTP/1.1" 304 0
Not Found: /favicon.ico
[16/Dec/2019 1749] "GET /favicon.ico HTTP/1.1" 404 1975
[16/Dec/2019 1755] "GET /admin/ HTTP/1.1" 302 0
[16/Dec/2019 1755] "GET /admin/login/?next=/admin/ HTTP/1.1" 200 1913
[16/Dec/2019 1755] "GET /static/admin/css/base.css HTTP/1.1" 304 0
[16/Dec/2019 1755] "GET /static/admin/css/login.css HTTP/1.1" 304 0
[16/Dec/2019 1755] "GET /static/admin/css/responsive.css HTTP/1.1" 304 0
[16/Dec/2019 1756] "GET /admin/ HTTP/1.1" 302 0
[16/Dec/2019 1756] "GET /admin/login/?next=/admin/ HTTP/1.1" 200 1913
[16/Dec/2019 1703] "POST /admin/login/?next=/admin/ HTTP/1.1" 302 0
"

0

Jak możesz opisz cały proces w jaki sposób uruchamiasz aplikację.
Jakie wersje django, pythona, bazy danych.
Możesz też spakować projekt i wstawić go tutaj, to sprawdzę u siebie.

0

@BornStubborn: To co wkleiłeś to logi djangowego serwera. Jeśli to wszystko co widzisz w konsoli znaczy że nie ma żadnego błędu (brak trackeback). Co też oznacza że django samo z siebie odpala się poprawnie. Kurcze trochę nietypowo to wygląda. Jesteś pewien że nie masz nigdzie ustawionego w pycharmie przez przypadek brakepointa (czerowna kropka)? Zrób eksperyment i odpal serwer django z konsoli systemowej a nie za pomoca pycharma.

0

Chyba już wiem co było nie tak. @Maly Brat wspomniał między innymi o bazach danych. A ja zdałem sobie sprawę, że ich nie instalowałem, bo nigdzie nie znalazłem informacji, że są wymagane do tego typu projektu. Zainstalowałem sql 0.4.0 i póki co wszystko działa. Doszedłem już do etapu importowania modułów z wklejonych plików. Będę kontynuował i zobaczę czy będzie działać. Czy brak sql mógł powodować tego typu błędy?

0

@BornStubborn: Nie musiusz instalować żadnej bazy, domyślnie Django startuje z SQLite który trzyma baze w jednym pliku generowanym przy tworzeniu projektu. Gdyby to był problem z bazą serwer Django by nie wystartował w ogóle. Tym bardziej niemożliwe byłoby wykonanie migracji które jak pisałeś wyżej zrobiłeś.

0

Mhm, rozumiem. To tym bardziej nie wiem czemu tym razem pierwszy raz udało się przejść dalej bez błędów.
Co do wersji to tak:
Python 3.7
Django 3.0
SQLparse 0.3.0 (był wcześniej)
SQL 0.4.0 (zainstalowany przed chwilą)
W package nie widzę innego SQL poza tymi dwoma. Również żadnego database.
W folderze z projektem jest plik db.sqlite3
Brakepointów w kodzie brak

Próbowałem konsolą systemową. Przy migracji pojawił się błąd:
"Traceback (most recent call last):
File "manage.py", line 21, in <module>
main()
File "manage.py", line 17, in main
execute_from_command_line(sys.argv)
File "X:\Python\lib\site-packages\django\core\management_init_.py", line 40
1, in execute_from_command_line
utility.execute()
File "X:\Python\lib\site-packages\django\core\management_init_.py", line 37
7, in execute
django.setup()
File "X:\Python\lib\site-packages\django_init_.py", line 24, in setup
apps.populate(settings.INSTALLED_APPS)
File "X:\Python\lib\site-packages\django\apps\registry.py", line 91, in popula
te
app_config = AppConfig.create(entry)
File "X:\Python\lib\site-packages\django\apps\config.py", line 90, in create
module = import_module(entry)
File "X:\Python\lib\importlib_init_.py", line 127, in import_module
return _bootstrap._gcd_import(name[level:], package, level)
File "<frozen importlib._bootstrap="importlib._bootstrap">", line 1006, in _gcd_import
File "<frozen importlib._bootstrap="importlib._bootstrap">", line 983, in _find_and_load
File "<frozen importlib._bootstrap="importlib._bootstrap">", line 965, in _find_and_load_unlocked
ModuleNotFoundError: No module named 'todo'
"

0

ModuleNotFoundError: No module named 'todo'

czy dopisałeś todo do listy zainstalowanych apek w settings.py INSTALLED_APPS=[ ... ] Jeśli nie ma tego tam, to dowiedz jak to się robi i dopisz ;)

Radziłbym też skorzystać z Django 2.2 maksymalnie i póki co nie dotykać Django 3.0

0

Tak, 'todo' zostało dodane do zainstalowanych ;D
Ok to spróbuję jeszcze ze starszym django

0

Mi to wygląda na to że todo zle zostalo dodane do INSTALLED_APPS, prawdopodobnie namieszałeś coś ze strukturą gdzie powinieneś umieścić apkę todo w projektcie :)

0

Jeśli chodzi o todo to zostało dodane raczej dobrze, sprawdzałem niezliczoną ilość razy ;D
Zmieniłem Django 3.0 na Django 2.2 jak radziłeś @cmd i zaczęło działać. Nie skończyłem jeszcze pisać całego kodu, ale już znacznie modyfikowałem pliki, logowałem się i kilkukrotnie resetowałem serwer - wszystko działa. Ogromne dzięki! :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1