Zmienne

0

Witam,
Jak zapisać zmienna, której nazwa zależy od innych zmiennych?
Otóż mam ,np.

a=bcd
b=efg

i z tych zmiennych a i b chciałbym utworzyć nową zmienną i przypisać jej True, czyli otrzymać:

bcdefg = True

0

Ale po co? Może potrzebujesz słownika? Czy refleksję?

0

Potrzebuje do pętli, żeby mi wypisywało tylko 1 raz printa, i akurat w mojej petli zmienna o stałej nazwie przypisz True nie działa.
Taka zmienna o zmieniajacej sie nazwie by rozwiazala problem.

0

Pokaż co już napisałeś, bo niestety nie rozumiem

1

Możesz tak:

	a = "one"
	b = "two"
	c = str(a) + str(b)
	d = {}
	d[c] = True
	print(d[c]) # -> True
	print(c) # -> onetwo

I Masz True w d[c].

1

Jest jeszcze szybsze rozwiązanie. W praktyce wszystko trafia do globalnego słownika:

a = 'bcd'
b = 'efg'

globals()[a + b] = True
print(bcdefg) # True

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1