Jakie wady ma Python 3?

1

W rzeczywistości reddit został napisany w Pythonie. W tym języku powstał również Youtube, gra Eve Online czy Dropbox. Osobiście byłem w zespole rozwijającym serwis transakcyjny największego polskiego banku w tym języku.

Facebook został zrobiony w PHP a nie znaczy to że PHP jest dobrym językiem do złożonych projektów :)

A tak swoją droga Python ma tez wiele innych wad. Np. nie ma normalnych private tylko przez jakies konwekcje, nie ma odpowiednika final z Javy etc. Oczywiście, to jest kwestia tez tego niby z kim pracujemy itd, ale pytanie - czemu Kotlin jest lepszy w wielu rzeczach od Javy? Bo na przykład w Kotlinie klasa by default jest final, żeby można było z niej dziedziczyć musisz zrobić ją open :)

2

Teraz to już Facebook jest naklepany w Hacku (a przynajmniej ta część co kiedyś była PHPowa), a Facebookowa VMka czy tam kompilator nie obsługuje od jakiegoś czasu PHP: https://hhvm.com/blog/2018/09/12/end-of-php-support-future-of-hack.html

0

Słyszałem tez że Linkedin został przepisany z Pythona do Scali ale nie moge znaleźć potwierdzenia. Twitter został przepisany z RoR do Javy

0

Proponuję skończyć te jałowce Wasze, jak to Python powinien mieć prostotę Go, system typów z Haskella/Rusta, wydajność asm i inne czcze życzenia i rzucić okiem tutaj: https://stackshare.io/tool/python/decisions - dowiecie się co Python robi w różnych firmach, dlaczego taka decyzja, jakie są zalety/problemy itp. O dziwo często jest w core/backend i to w firmach, gdzie biznes gra dużą rolę, choć podobno się tam nie nadaje.

2
scibi92 napisał(a):

Słyszałem tez że Linkedin został przepisany z Pythona do Scali ale nie moge znaleźć potwierdzenia. Twitter został przepisany z RoR do Javy

LinkedIn używa mocno Scali, napisali nawet w Scali projekt Apache Kafka.

Twitter ma zespół tworzący własny kompilator Scali: https://github.com/twitter/rsc oraz zespół pracujący nad GraalVMem, dla przykładu ostatnio pracowali nad autowektoryzacją w GraalVM CE: https://github.com/oracle/graal/pull/1692

2

Dla mnie kod Pythona czasem jest mało czytelny. Pliki zawierające dziesiątki klas, setki linii kodu. Brak metod/pól prywatnych, słynne pythonowe "one-linery" są dla mnie czasem też nieczytelne.

0

@Adam Boduch: wszyscy mówią jaki ten kod Pythona jest czytelny, myślałem że coś ze mną jest nie tak że sam tak nie uważam ale widze na szczęście że nie jestem jedyny :D

0

Nie zapominajcie, że wasz Pythonowy kod musi być wystarczająco "Pythonic" bo inaczej was na StackOverflow zjedzą :]

2

W javie ostatnio spotkałem: metoda setContinueExistingPeriodicTasksAfterShutdownPolicy w klasie, która nazywa się o dziwo bardzo krótko: ScheduledThreadPoolExecutor

I szczerze mówiąc za to lubię Jave. Tak, nazwa jest długa, ale ona mówi o co chodzi. Takich nazw duzo nie jest w kodzie na całe szczęście, a na szczęście jest słynne ctrl + spacja więc nie trzeba samemu pisac takich długich nazw.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1