Czy w Django można napisać pełnoprawny serwis internetowy

0

Cześć, chciałbym zrobić projekt sklepu internetowego i zastanawiam się, czy mogę napisać taki serwis w całości w Django? Tak jak by , pomijam kwestie front endu, bo nie ja będę się tym zajmował, chcę się skupić na samym back endzie :)

0

Tak, w django można napisać łatwo i w miarę szybko restowy backend. Django rest framework sprawdź

0

Ok, jakies pro tipy ?? :)

0

Pro tipy to szukanie gotowego sklepu, który mógłbyś taniej i szybciej dostosować do swoich potrzeb. Wydaje mi się, że takie rzeczy szybciej osiągniesz w php.

0

Nie widzę przeszkód, żeby takiego serwisu w Django nie napisać. Jeśli wierzyć wiki, to Django używa się całkiem dużych projektach.

0

Tak się zastanawiam, bo ja nigdy tego jeszcze nie robiłem .. więc jak by chciał bym to napisać od zera, bo wtedy najwięcej się nauczę , ale powstają też pytania.. czy wrzucać coś takiego na git huba ? Czy takie coś trzymać w prywatnym repo? Chciałbym dostać pracę jako junior developer i pomyślałem , że to byłby fajny projekt, który mógł by mi pomóc to osiągnąć.

1

Ehhh za każdym razem kiedy ktoś pyta o pythona/django odzywają się ludzie którzy jedynie coś słyszeli o tym?;)

@pain368 W Django możesz napisać od 0 pełnoprawnym sklep albo skorzystać z gotowców jak django- oscar (https://github.com/django-oscar/django-oscar) z masą pluginów i gotowych rozwiązań od wystawiania restowego api po integracje z systemami płatności.

django-shop nakładkę na django-cms (https://github.com/awesto/django-shop)

cartrige jako rozszerzenie do mezzane (https://github.com/stephenmcd/cartridge)

0
pain368 napisał(a):

Tak się zastanawiam, bo ja nigdy tego jeszcze nie robiłem .. więc jak by chciał bym to napisać od zera, bo wtedy najwięcej się nauczę , ale powstają też pytania.. czy wrzucać coś takiego na git huba ? Czy takie coś trzymać w prywatnym repo? Chciałbym dostać pracę jako junior developer i pomyślałem , że to byłby fajny projekt, który mógł by mi pomóc to osiągnąć.

Jak ten kod będzie względnie ładny i uporządkowany, to wrzucałbym na public repo.

A jak będzie brzydki i odpychający, to nie robiłbym sobie ewentualnie pod górkę, i wrzucał na prywatne.

1

Ja osobiście to nie wiem czy jest sens nauki Django, bo może on nie przetrwać hype'u Reactów itp.

Nie mój świat trochę, ale mój znajomy jest webdevem z prawdziwego zdarzenia i mówił że sam by w Laravelu napisał backend dużo szybciej i mniej by było z tym problemów, że zawsze jak współpracują z Django to są jakieś f*ckupy, NodeJS nieco lepiej ale podobnie, i że wszystkie tego typu frameworki to taki zabieg żeby zachęcić frontendowców do backendu ale nie są to w żadnym wypadku optymalne rozwiązania.

W niektórych krajach Django trzyma się nawet nawet, ale w PL to raczej nisza, do tego trzeba dodać że dzisiaj świeżaków po paru kursach Pythona jest cała armia, a na rozmowach rekrutacyjnych i tak są deklasowani przez ludzi którzy mają w IT pare lat doświadczenia i tacy po miesiącu ogarniania Django i Pythona kumają więcej niż tamci pierwsi po roku nauki.

ERGO: Jak się uczysz pod kątem normalnej pracy przy backendzie w PL to rozważ JS/PHP, ale frontend i tak będziesz prawdopodobnie musiał kumać, a jak to tak tylko for fun to bardziej stworzony do tego jest flask, bo konstrukcja i dokumentacja Django bywa mocno przytłaczająca na początek, zwłaszcza jak sie nie zna paradygmatów itd to w ogóle może być wręcz masochizm żeby skumać co jest gdzie i dlaczego.

1
Ragnar Lothbrok napisał(a):

Ja osobiście to nie wiem czy jest sens nauki Django, bo może on nie przetrwać hype'u Reactów itp.

Spokojnie, nie będzie tak źle. Django jest projektem starszym, niż React, i jakoś żył bez hype. To nie rzecz typu nowe uber frameworki Javascript, które bez hype by się nie rozwinęły.

2

webdev z prawdziwego zdarzenia
Laravel

Wybierz jedno.

0

@Ragnar Lothbrok: Słaba zarzutka :)

1

Pomyślałem, że może dobrym krokiem było by napisanie tego najpierw w Pythonie ( bo to mój konik i w tym chce pracować), a potem analogicznie w PHP-ie ( nie widzę problemu , chętnie podniosę swoje umiejętności ) :)

1
pain368 napisał(a):

Pomyślałem, że może dobrym krokiem było by napisanie tego najpierw w Pythonie ( bo to mój konik i w tym chce pracować), a potem analogicznie w PHP-ie ( nie widzę problemu , chętnie podniosę swoje umiejętności ) :)

To całkiem dobry pomysł dla kilku prostych projektów. Potem sobie porównasz sposoby tworzenia obu projektów, zużycie zasobów itp.

1

No to pisz w Pajtonie. Ten język jest także OK.
Poza tym powiedzmy sobie szczerze - nie piszesz klona Facebooka z milionami wyświetleń na sekundę. Do tego, co planujesz (czyli jakiś mały portal napisany w celach nauki/do portfolio) każdy z dostępnych języków się nada. Nie popadajmy w paranoję ;)

0
cerrato napisał(a):

No to pisz w Pajtonie. Ten język jest także OK.
Poza tym powiedzmy sobie szczerze - nie piszesz klona Facebooka z milionami wyświetleń na sekundę. Do tego, co planujesz (czyli jakiś mały portal napisany w celach nauki/do portfolio) każdy z dostępnych języków się nada. Nie popadajmy w paranoję ;)

Zgadzam się :) , ale chce zrobić przynajmniej podstawowe funkcjonalności, które są zawarte w każdym sklepie:

  • newsletter
  • koszyk ( tutaj podejrzewam , że może być trudne w wykonaniu bez podpisania jakichś umów z paypal itp. nie robiłem jeszcze w tym temacie reaserchu)
  • czat
  • rejestracja
  • logowanie
  • stan magazynowy

NIe chce korzystać z CMS-ow , bo lubię sam coś od zera zrobić :)) jak już mi się znudzi , wtedy będę korzystać z CMS. Patrzę na to jak na przeczytanie książki, a dopiero potem streszczenia :)

1
cerrato napisał(a):

No to pisz w Pajtonie. Ten język jest także OK.
Poza tym powiedzmy sobie szczerze - nie piszesz klonu Facebooka z milionami wyświetleń na sekundę. Do tego, co planujesz (czyli jakiś mały portal napisany w celach nauki/do portfolio) każdy z dostępnych języków się nada. Nie popadajmy w paranoję ;)

Dokładnie. Niech będą to proste projekty, ale zrobione. Ja (podobnie jak wielu innych dżuniorów) też chciałem zrobić wielkie projekty a w końcu okazało się, że przez długi czas tak naprawdę nie zrobiłem nic.

0

@pain368: Naucz się jednej technologii i tyle, czy to php, python, java to kwestia tego co wybierzesz. Roboty w każdym jest pod dostatkiem. Przeskakiwanie pomiedzy pythonem a php nie ma większego sensu jeśli chodzi o webdev :)

0

Założeniem projektu jest nauka back-endu :). Jestem świadom tego, że jeśli umie się programować to kwestia języka jest już sprawą drugorzędną .

0
Mózg napisał(a):

webdev z prawdziwego zdarzenia
Laravel

Wybierz jedno.

Rozwiń?

0

Pytanko koledzy, czy każda strona powinna być osobnym widokiem ? Nie jestem pewny, ale zamknięcie tego wszystkiego w jednym pliku views.py może byc trudne do ogarnięcia, zwłaszcza jeśli dojdzie kilka stron

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1