Generowanie hashlisty w hex

0

Witam,

Czy istnieje prosty i szybki sposób na wygenerowanie listy hashów HEX z podanego zakresu (wszystkich) z opcją zapisania go do pliku?
Jeżeli tak to jaki? Interesuje mnie np. zapisanie do pliku hashów w hex dla zakresu 400000000000000-7FFFFFFFFFFFFFF

1

Co to znaczy "hash hex"? Jeśli są to kolenje wartości, np [400000000000000, 400000000000001, 4000000000000002 ... itd, to możesz to zrobić tak:

with open('ścieżka/do/pliku', 'w') as f:
    print(*map(hex, range(4*16**14, 8*16**14)), file=f)

Oczywiście, nie rozwiąże to Twojego kłopotu, gdyż żadne rozwiązania tego problemu są praktycznie rzecz biorąc możliwe (tutaj akurat zbyt wolne) - jest to bowiem tak zwany problem XY. Wytłumacz nam łaskawie po w ogóle co takie zapisanie wartości do pliku?

0

Dokładnie właśnie o to mi chodzi.
A potrzebne jest mi to do tego, że muszę owe klucze dodać do bazy danych w celu możliwości dzielenia ich na poszczególnych agentów w hashtopolis ( www.hashtopolis.org )

0

Ten sposób się nie nadaje.. Przy moich 24GB ram po minucie wyskoczył ErrorMemory :-)

1
zielar napisał(a):

Ten sposób się nie nadaje.. Przy moich 24GB ram po minucie wyskoczył ErrorMemory :-)

Żaden się nie nada, bo czymże jest Twoje 24GB, jak do zapisania całości potrzebujesz ponad 2 eksabajty pamięci (czyli więcej zapewne niż ujrzymy kiedykolwiek w komputerach osobistych, skoro w 2009, wg Wikipedii, wszystkie wygenerowane dane na świecie zajmowały koło 800 eksabajtów).

0

A czy musisz wyngerować całą hash mapę od razu? Czemu nie przechodzić kolejno i brać x liczb i je hashować, wysyłać dalej do obliczeń itp. Jakbyś miał milion plików do przeparsowania to też nie ładujesz ich od razu do pamięci tylko tyle ile da radę CPU na raz przerobić, zapisujesz wynik i tak etapami ;).

(oczywiście można pójść jeszcze dalej i się zastanwoić czy faktycznie potrzeba Ci całego zakresu itp..)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1