Django problem z models.py

0

pls help me i'm trying resolve this problem for 3 hours :( i was doing new application(my first) and i wrote this code https://pastebin.com/JeGkuq17 and after removeing it https://pastebin.com/iE1zv1ee i got error http://prntscr.com/ldpusu

Ehh nie chciało mi się tego pisać od nowa tylko po polsku ,więc wkleiłem to z mojego pytania na innym forum ;)

0

Jak chcesz się nauczyć: https://www.python.org/dev/peps/pep-0008/ + https://docs.djangoproject.com/en/2.1/intro/tutorial01/
Jak chcesz krótkiej odpowiedzi: wygeneruj i wykonaj migrację.

0

Teraz cię tu zaskoczę Wygenerowałem i wykonałem migracje a tu co ? KLOPS nie działa pytam się już na trzecim forum czym to może być spowodowane że aż odechciewa się uczyć django jeżeli jest tak mało osób które znają się na tym :( , a co do tych linków Python to był mój pierwszy język jakiego się uczyłem ,więc nie odsyłaj mnie do dokumentacji pythona to samo tyczy się django dokumentacje django czytam już od 2 dni i też klops bo w dokumentacji piszą rzeczy które nie są mi potrzebne np. chce dowiedzieć się jak działa dokładnie ForeignKey() ,a tu mi piszą przykład gdzie najważniejsze obiekty mają PASS.

0

Pokaż stacktrace. Błąd się pojawia jak wchodzisz w django admina? Jak tak to pokaż też modeladmina do tej klasy.

Marcins321 napisał(a):

a co do tych linków Python to był mój pierwszy język jakiego się uczyłem ,więc nie odsyłaj mnie do dokumentacji pythona to samo tyczy się django dokumentacje django czytam już od 2 dni i też klops bo w dokumentacji piszą rzeczy które nie są mi potrzebne np. chce dowiedzieć się jak działa dokładnie ForeignKey() ,a tu mi piszą przykład gdzie najważniejsze obiekty mają PASS.

Widzisz, ja się uczę od 2 lat a i tak o wielu rzeczach nie wiem. Czego ci brakuje w dokumentacji foreign key?
Odsyłam cię do dokumentacji, bo widać, że brakuje ci znajomości czegoś, co ja uważam za podstawy. Tym bardziej jeśli uczysz się pierwszego języka to powinieneś stosować ogólnie przyjęte konwencje.

0

Usun wszystkie migracje i wykonaj jeszcze raz

0

A masz w ogóle taką kolumnę w bazie? sprawdzałeś czy zapytanie jest poprawne?

0

Dobra widzę że lepiej jest napisać co robiłem po kolei

  1. w cdm django-admin.exe startproject mysite
  2. zmieniłem czas UTC na Europe/Warsaw oraz język z en-de na pl
    3.w cdm py manage.py startapp ksiazki
  3. napisałem taki kod w ksiazki/models.py https://pastebin.com/fKnhYM87
    5.w ksiazki/admins.py wpisałem to https://pastebin.com/wVJQpzVn
    6.w settings.py do installed apps wpisałem 'książki',
    7.w cmd py manage.py makemigrations ksiazki
  4. w cmd py manage.py migrate ksiazki
    9.w cmd py manage.py runserver
  5. w panelu administratora dodałem dwa posty ,a następnie je usunąłem
  6. ctrl+c
  7. zmieniłem ksiazki/models.py tak że usunąłem IdOfUser i IdOfBook i teraz kod wygląda tak https://pastebin.com/ACNRweNR
    13.w cmd py manage.py makemigrations ksiazki
  8. w cmd py manage.py migrate
  9. dostałem błąd o którym w temacie
0

Mógłbyś sprawdzić strukturę bazy danych, kod migracji i nanieść odpowiednie poprawki bezpośrednio w bazie lub utworzyć i wykonać własną migrację, ale ponieważ to Twój pierwszy program i dopiero zaczynasz, a baza jest praktycznie pusta, więc polecam najprostsze rozwiązanie.

Usuń bazę (domyślnie db.sqlite3) i migracje (w folderze ksiązki\migrations\ wszystkie pliki 000X_auto_2018XXXX_XXXX.py i 0001_initial.py, zostaw tylko init.py, możesz też usunąć zawartość ksiązki\migrations_pycache_ żeby zachować porządek).
Przeprowadź jeszcze raz migrację (makemigrations i migrate). Utworzy Ci jeszcze raz bazę danych z aktualną strukturą. Poćwicz podstawy, a debugowanie takich problemów zostaw sobie na później :) Najprawdopodobniej po zmianie modelu przy migrowaniu zadawał Ci "głupie pytania", w które się nie wczytywałeś i uznałeś że możesz przerwać to w połowie i utworzył niekompletną migrację, a co za tym idzie powstały braki w bazie po przeprowadzeniu migracji.

0

Dokumentacja Django wymiata !! Możesz jeszcze to wrzucić żeby można to było zassać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1