Czym się zajmujecie programując w Python?

1

Tak ostatnio mimo oporów na początku, zacząłem programować w pythonie gdzie wcześniej głównie uwagę skupiałem na c#/.net/.net core i parę innych języków które nie znam tak dobrze jak csharp.
Zauważyłem, że w python bardzo przyjemnie, szybko się piszę działające, dużo robiące programy :) Po prostu po paru chwilach pythonem czujesz się jak wtedy, gdy pierwszy raz zacząłeś programować. I zauważyłem, że w python można zrobić ogrom rzeczy i w zwyczaju o wiele prościej i mniejszym nakładem pracy, nie mówię tutaj o rozwiązaniach enterprise, wiadomo, każdy kto pisał w takich językach jak csharp wie o co chodzi, ale tworzenie małych aplikacji, nawet realnych rozwiązań, cokolwiek od gui które działa pod każdym systemem, po przetwarzanie obrazów, analitykę, rozwiązania deeplearning, web i pełno innych bibliotek i zrealizowanych projektów z których można się uczyć.

Jak wygląda perspektywy pracy w python, w jakich rolach najczęściej zatrudniani są programiści python?
title

1

Wydaje mi się że najlepiej spojrzeć na oferty pracy, według tego co dociera do moich oczu to najczęściej pojawiające się ogłoszenia:

  1. Web Developer (Zarówno back-end jak i front-end)
  2. Big Data
  3. Unit test (Automatyzacja testów)
  4. Machine Learning
  5. Desktop app (Widziałem w ostatnim roku chyba tylko jedno ogłoszenie do robienia apki desktopowej w pythonie)
1

Ja zajmuję się rozwojem frameworka testowego oraz testami automatycznymi w pythonie

2

Sam nie rozwijam żadnego dużego projektu w Pythonie, ale używam tego języka do:

  • generowania comiesięcznych raportów z tego, co zrobiłem w pracy (wymaga tego firma)
  • pisania różnych skryptów na linuxa i macOSa
  • automatyzacji prostych, powtarzalnych zadań

Znam osoby, które rozwijają większe projekty w tym języku w pracy i z tego, co zaobserwowałem, to większość robi takie rzeczy jak:

  • aplikacje webowe (np. Django, Flask, itd.)
  • projekty związane z machine learningiem i AI (np. Tensorflow)
  • automatyzacja testów oprogramowania
1

AI głównie deep learning

2

W pracy - dopóki poprzedni projekt nie spadł z rowerka, to robiliśmy aplikację webową we Flasku, która pod spodem miała prototyp z pogranicza GIS i preludium do Data Science. Oprócz tego czasem się napisze jakiś skrypt automatyzujący pewne czynności czy np. odpalający zestaw testów. (Python 3.5-3.7)

Na uczelni - plugin do softu symulacyjnego automatyzujący tworzenie modeli numerycznych przebicia pancerza wielowarstwowego - toporne GUI do definiowania parametrów symulacji i modelu z opcją importu/eksportu parametrów, import geometrii i elementów pocisku z plików ACIS SAT, bibliotek materiałów, wprowadzanie poprawek użytkownika na parametry pękania materiałów, generacja warstw pancerza, nakładanie siatek MES, budowanie złożenia, definiowanie kontaktu między powierzchniami obiektów, nakładanie warunków brzegowych i początkowych, spajanie niektórych obiektów, konfiguracja kroków symulacji czy danych wyjściowych itp. (Python 2.7)

1

Jeżeli chodzi o webdeveloperkę to obecnie na pierwszym miejscu jest pythonowy framework Django - daje możliwość postawienia niezłej strony w krótkim czasie.

Poza tym Pythona w połączeniu z Bashem wykorzystuje się obecnie na devopsowych stanowiskach, do automatyzacji zadań - temat bardzo na topie. :)

Przy takiej pracy typowo adminowej przydają się np. Pythonowe moduły do komunikacji sieciowej i między procesami lub moduły z gotowymi algorytmami umożliwiające chociażby generowanie szyfrowanych haseł.

A jeśli kogoś interesuje ściażka cybersecurity to w Pythonie można również tworzyć exploity.

0

Django jest słabe mało intuicyjne i dziwne, lepsze RoR i frameworki PHP. Zresztą widać po społeczności i dlaczego króluje PHP 7.3, Laraver, Symfony.

1

u mnie webdev

1

U mnie duży system, bigdata, gui desktopowe, web, cloud, ci /cd, parsery, integracje, moduły ecommerce, cms wszystko w ramach jednego systemu.

Co do bibliotek - można front ciachac w pythonie.

0

prawda jest taka, że jak nie jesteś dobry z matematyki i fizyki to Python nie jest dla Ciebie i wracasz do prostego Ruby i klepania formatek. Jak chcesz wyłysieć od obliczeń data scientis bierz Pythona!

1
Nadziany Mleczarz napisał(a):

prawda jest taka, że jak nie jesteś dobry z matematyki i fizyki to Python nie jest dla Ciebie i wracasz do prostego Ruby i klepania formatek. Jak chcesz wyłysieć od obliczeń data scientis bierz Pythona!

Który z trzech rodzajów prawdy masz na myśli? ;)

W Pythonie można przecież klepać formatki, można nawet pisać sobie jakieś tam skrypty jak nie przepadasz za Bashem, Perlem czy tym Windowsowym tworem.. Batchem? Sratchem?

1

DFIR jak trzeba coś szybko napisać gdy programy komercyjne nie pokrywają problemu. Czasami jakieś banalne problemy jak np. konieczność naniesienia znaku wodnego w kilkuset plikach pdf.

1

Ja dodam od siebie, że wykorzystuję Pythona podczas rozwiązywania zadań z CTFów. Ten język jest wręcz idealny do pisania skryptów, które automatyzują pracę, bo stosunkowo łatwo przełożyć myśli na kod posługując się nim. Wygląda to tak, że patrzę na zadanie, a kiedy wymyślam jak można podejść do jego rozwiązania to wypisuję kilka przykładów na kartce i jeśli tą drogą można rzeczywiście taki task rozwiązać to przekładam to co napisałem na kartce do skryptu w Pythonie. (oczywiście operując wtedy na zmiennych, a nie na stałych) Po prostu na CTFach są często takie problemy, których rozwiązanie manualnie zajęłoby zbyt dużo czasu - wtedy korzysta się np. z Pythona.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1