Django Rest Framework vs Flask

0

Cześć zaczalem pisac swoja aplikacje. Chcialem zapytac jak oceniacie swoje doswiadczenia z Flask i Django Rest Framework.

Aktualnie zaczalem ja pisac w DRF ale troche nie podoba mi sie tutaj ta cala magia ktora sie dzieje w widokach generycznych. Robie bo robie wiem jak to dziala ale gdzies z tylu glowy mam takie cos ze czuje ze nie mam nad tym pelnej kontroli...

Flask - Nie probowalem ale z tego co widzialem wszystko trzeba pisac z Palca co jest dobre i nie dobre ogolnie lubie miec nad wszystkim kontrole i nie wiem czy nie zmigruje na Flaska

Jakie sa wasze doswiadczenia z tymi 2 Frameworkami?

1

We Flask wszystko piszesz z palca ale nie jest to jakieś bardzo uciążliwe, nie trzeba rzeźbić drugiego Mount Rushmore żeby coś zaczęło działać.

Jest moduł Flask-Restful z którym utworzenie nowego endpointa API to coś w stylu:

from flask_restful import Resource


class MyApi(Resource):

  def get(self):
     pass

  def post(self):
     pass

  # i tak dalej

Potem bodajże podpinasz go przez obiekt Api do aplikacji podając URI dla tego endpointa, piszę z pamięci więc mogłem coś pomylić :)

Jak jesteś bardzo uparty to możesz nawet pisać REST API w czystym Flasku, bo jako taki może zwracać cokolwiek, nie tylko renderować templatki Jinja2, nie mówiąc o tym że nie trzyma nawet sesji którą trzeba sobie dołożyć kolejnym rozszerzeniem :v

Jeden spory problem z Flaskiem to niezbyt wygodny mechanizm tworzenia customowych error handlerów, które mogłyby Ci się przydać żeby opakować błędy HTTP w JSONa (choć nie wiem czy Flask-RESTful nie robi tego z automatu), szczególnie jeśli chodzi o błędy HTTP z werkzeuga które już w ogóle mają jakiś osobny handler przez który trzeba dodatkowe flagi ustawiać żeby nie ignorował Twojego handlera...

0

Ile trzeba mieć lat doświadczenia z Pythonem, aby brać się za Django? No youtube wielu programistów na rok 2019 przewiduje, że Python pójdzie jeszcze bardziej w górę. Sam Mark Zuckerberg i Linus Torvalds polecają jako pierwszy język do nauki.

0

Czy osoba, która napisała małego "helołorda" w Python i nie zna się na aplikacjach www da radę odnaleźć się w Django lub Flask? Czy faktycznie są to na tyle rozwinięte narzędzia, że nie ma problemów w nauce od podstaw? Python na papierze wydaje się ciekawy, ale czy jest tak naprawdę?

0
Łebowiec napisał(a):

Czy osoba, która napisała małego "helołorda" w Python i nie zna się na aplikacjach www da radę odnaleźć się w Django lub Flask? Czy faktycznie są to na tyle rozwinięte narzędzia, że nie ma problemów w nauce od podstaw? Python na papierze wydaje się ciekawy, ale czy jest tak naprawdę?

Hello World we Flask zajmuje 5 linijek, nie licząc pustych linii:

from flask import Flask
app = Flask(__name__)

@app.route('/')
def hello_world():
    return 'Hello, World!'

Polecam czytać u źródeł

0

IMHO do REST'a lepsze Bottle lub Falcon. Mniejsze i znacznie szybsze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1