Python a WebDev w 2018

0

Sprawa wyglada tak, pracuje w BI, nudzi mnie ta praca, nie podoba mi sie ogromne korpo i chcialbym pracowac w mniejszym soft housie czy startupie. To tak w skrocie - nie bede sie nad tym rozwodzil. Od kilku miesiecy bawie sie Java, w sumie to przez to pomyslalem o zmianie kierunku rozwoju. Jednak sprobowalem Pythona i mi sie spodobal, bardzo przyjemnie sie w nim pisze. Jako ze mysle o przebranzowieniu, to mam pytanie. Czy w pythonie nadal na rynku znajduja sie miejsca na staze/pozycje juniora czy o to juz ciezej niz wczesniej i teraz to juz tylko front/java/c#? Widzialem tez ze duzo ofert w Pythonie jest dla Data Science, wiec czy warto go ogarniac tylko ze wzgledu na webdev?

2
kasztanozord napisał(a):

Jako ze mysle o przebranzowieniu, to mam pytanie. Czy w pythonie nadal na rynku znajduja sie miejsca na staze/pozycje juniora czy o to juz ciezej niz wczesniej i teraz to juz tylko front/java/c#?

Wchodzę regularnie na różne NoFluffJobs i inne JustJoinIT i mam wrażenie, że w Pythonie dla Juniorów jest trochę posucha - jakiekolwiek oferty junior Python dev w 4 polskich miastach.

Widzialem tez ze duzo ofert w Pythonie jest dla Data Science, wiec czy warto go ogarniac tylko ze wzgledu na webdev?

Jeśli chcesz robić "tylko webdev" to nie wiem, czy jest po co się w to pchać, w .NET, Javie czy PHP czy nawet Ruby znajdziesz prawdopodobnie więcej ofert.

0

Pamietajcie ze Python bardzo czesto jest traktowany jako dodatkowy jezyk.

0

Moje spostrzezenia sa takie iz Python w web devie radzi sobie dobrze np; Warszawa.
Nie ze wzgledu na ilosc ofert ale ze wzgledu na mala podaz Senior developerow.
Wiekszosc 'projektow' w Pythonie to tzw: "One-Army-Men" tj: nieduze projekty wewnetrzne/narzedzia/toole/devopsy/test toole.

I do takich projektow zatrudnia sie ludzi w stylu "One-Army-Men" czyli Seniorow ktorzy wiedza co robia. I wiekszosc znanych mi Python dev-ow siedzi na 100% Remote.

LUB projekt gdzie Python jest "klejem" wtedy znajomosc innych jezykow i domeny jest wymaga i do takich projektow juniorow raczej duzo nie biora bo wymagana jest do tego dosc rozlegla wiedza.

Duzo 'junioror' Pythona jest na rynku ze wzgledu na to ze to jest 'latwy jezyk' wobec czego wiele osob probuje swoich sil w Pythonie - konczy sie czesto tak ze rozbiaja sie o sciane bo rynek nie potrzebuje tylu poczatkujacych i ucza sie dalej np: Javy i wkoncu sie "udaje".

Gdybym ja wchodzil na rynek pracy szedlbym sztampowo w Java/JS lub C#/JS i nie kombinowal. Jesli ktos nie klepie standardowych CRUD-ow to wczesniej czy pozniej trafi na Pythona - mozna sie przestawic albo na jakis czas sobie przeskoczyc.

0

Python jest w zasadzie podobny do PHP w tym względzie, z tym, że ma mniej ofert z racji droższego hostingu, mniejszej ilości frameworków i CMSów, tutoriali, jest tańszy co ma znaczenie przy webówce, szczególnie tej mniejszej (czyli w sumie junior/mid level) dla software house'ów

0

Python do webdevu jest stosowany głównie w software house'ach, gdzie trzeba postawić szybko małe lub średnie projekty, a za hosting robi heroku, aws albo jakieś inne rozwiązanie, w którym setup jest dość prosty. Sam język jest podobny do PHPa, w tym że jest niespójny ;) Jeśli chodzi o frameworki to niby prym wiedzie Django, ale sam spotkałem się z mikroserwisami we Flasku, które były na potrzeby devopsów. Ogólnie Python jest fajny jako język do skryptów, ansible'a, nawet Blendera, a z webdevem trochę gorzej tj. jest mniej popularny niż inne.

0
DolBo napisał(a):

Moje spostrzezenia sa takie iz Python w web devie radzi sobie dobrze np; Warszawa.
Nie ze wzgledu na ilosc ofert ale ze wzgledu na mala podaz Senior developerow.
Wiekszosc 'projektow' w Pythonie to tzw: "One-Army-Men" tj: nieduze projekty wewnetrzne/narzedzia/toole/devopsy/test toole.

I do takich projektow zatrudnia sie ludzi w stylu "One-Army-Men" czyli Seniorow ktorzy wiedza co robia. I wiekszosc znanych mi Python dev-ow siedzi na 100% Remote.

Zgadzam się, w moim mieście jest bardzo duże zapotrzebowanie na Python Devów, ale takich już na poziomie Mid+. Koledzy z backendu dostają dużo ofert pracy w firmach w okolicy 100km.

0

To co bardziej polecicie Python (Django) czy PHP(Laravel)?

0
Czarny Mleczarz napisał(a):

To co bardziej polecicie Python (Django) czy PHP(Laravel)?

Zależy do czego. Jeżeli nie znasz żadnych z nich do Python może być przyjemniejszy, ale w PHP łatwiej znaleźć pracę.

1

w Pythonie jest przesyt programistów juniorów, wybierz coś niszowego

0

Hej,
skoro znasz co nieco Javę, to może spróbuj Scali ??

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1