Problem z Django

0

Witam, mam problem z django(1.11). Chciałbym aby po wpisaniu url '/accounts/profile/<nazwa_uzytkownika>' na stronie pojawiał się profil <nazwa_uzytkownika> w tym celu pobieram ze sluga nazwę i wyszukuje w bazie danych, ale cały czas wyskakuje błąd 'invalid literal for int() with base 10: 'admin''. Jestem zielony w django :v
title

Kod: https://code.nastoletni.pl/zKn18/b324e588
Repo: https://github.com/Tomeczekqq/spolecz

2

Spróbuj tak:
UserProfile.objects.get(author__username=username)

0
jackweb napisał(a):

Spróbuj tak:
UserProfile.objects.get(author__username=username)

UserProfile matching query does not exist.

0

Dobra już mam.
u = User.objects.get(username=username)

2

Tak jak kolega wyżej napisał też możesz przeszukiwać, tyle że nie miałeś utworzonego UserProfile obiektu z tym username, jak zrobisz obiekt UserProfile i przypiszesz do usera to wtedy zadziała.
W modelu zmień to

    def __str__(self):
        return self.author

na

    def __str__(self):
        return self.author.username

Jest w django funcja get_or_404 możesz ją tu zastosowac i Od razu jak nie znajdzie takiego usera to wywali 404.

0

Nie działa :/
UserProfile matching query does not exist.

title
Kod : https://code.nastoletni.pl/nrEI8/650ecf48

0

Wjedz do admina i utwórz w accounts/UserProfile obiekt przypisany do jacekplacek wtedy Ci zadziała, bo masz Usera jacekplacek ,ale nie masz UserProfile przypisanego do Usera jacekplacek.
Teraz zapewne nie masz UserProfila dla jacekplacek więc wywala ,że nie ma obiektu dla takiego zapytania, więc wszystko jest okej. Jeśli dalej nie rozumiesz daj znać spróbuje to lepiej opisać albo ktoś inny może Ci to wytłumaczy.

Ja utworzyłem uzytkownika admin123, a potem utworzyłem obiekt UserProfile który w user przypisałem do admin123 i wszystko śmiga.

0

Mniej więcej rozumiem. Ale jak zrobić żeby ten model robił się podczas tworzenia użytkownika?

0

Dorób drugi formularz z userprofile i niech wypełnia dane przy tworzeniu profilu do UserProfil i User i waliduj oby dwa. Powinno być okej, lub utworzyć jeden zwykły formularz z danymi do logowania i tworzenia userprofilu i wtedy zapisać.

0

Spróbuj skorzystać z sygnałów. Jeżeli wykorzystasz sygnał post_save wtedy po zapisaniu modelu automatycznie wykona się sygnał, która uzupełni profil podstawowymi danymi.
https://docs.djangoproject.com/en/1.11/ref/signals/#django.db.models.signals.post_save
Tutaj masz przykład: https://simpleisbetterthancomplex.com/tutorial/2016/07/28/how-to-create-django-signals.html

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1