[Python] Problem z Tkinker

0

Mam taki kod, który powinien wyświetlać okienko 400 na 400 ale nic się nie dzieje

import tkinter as tk
sGui = tk.Tk()
sGui.geometry('400x400')
sGui.title('nowe okno')
sGui.mainloop()

Wyskakuje błąd

Traceback (most recent call last):
File "/home/prezes/PycharmProjects/Mój projekt/projekt.py", line 1, in <module>
import tkinter as tk
File "/usr/lib/python3.5/tkinter/init.py", line 35, in <module>
import _tkinter # If this fails your Python may not be configured for Tk
ImportError: No module named '_tkinter'

0

Która wersja Pythona? W dwójce powinno być

import Tkinter as tk
0
bogdans napisał(a):

Która wersja Pythona? W dwójce powinno być

import Tkinter as tk

Używam PyCharma, więc chyba Python 3, ale sprawdzałem też w Ninja i też wyskakuje błąd.

0

u mnie działa

import Tkinter as tk
sGui = tk.Tk()
sGui.geometry('400x400')
sGui.title('nowe okno')
sGui.mainloop()
0

Z jakiego IDE korzystasz?

0

Działa ale wywołane z konsoli, co jet troche męczące.

0

Sprawdź w PyCharmie jaką masz wersję Pythona. PyCharm sam tego nie określa. Najwyżej zainstaluj najnowszą ze strony Pythona.

Wersja Pythona to 3.5. na oficjalnej stronie Pythona są źródła a ja wolę nie ryzykować

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1