Program który liczy

0
# Napisz program, który liczy za użytkownika. Umożliw użytkownikowi
# wprowadzenie liczby początkowej, liczby końcowej i wielkości odstępu między
# kolejnymi liczbami.
start = int(input("Podaj swoja liczbe poczatkowa: "))
finish = int(input("Podaj swoja liczbe koncowa: "))
skip = int(input("Podaj wielkosc odstepu miedzy kolejnymi liczbami: ")

for digit in range(start, finish, skip):
    print(digit, end=" ")

input("\n\nAby zakonczyc program, nacisnij klawisz Enter.")

Tak jak w komentarzu mam napisać taki program, jednak nie wiem o co dokładnie autorowi książki chodziło.

0

A czego dokładnie potrzebujesz? Bo ten program o którym pisze w komentarzach już masz.

0

Może opisze krok po kroku co w kodzie się dzieje:

  1. Podajesz liczbę początkową, końcową oraz ile ma wynosić przestrzeń między liczbami całkowitymi
  2. Pętla for która tworzy nową zmienną (digit), która na początku przypisuje sobie liczbę startową (start), a później będzie rosnąc tyle ile wynosi step, aż dojdzie do liczby końcowej (finish) - jakoś tak na chłopski rozum
  3. input czeka na znak, dowolny, by zakończyć działanie programu
1

@sig, jesteś pewien? Ja też nie rozumiem o co chodzi autorowi zadania, tzn. co u niego oznacza liczba końcowa? Wg mojego rozumienia tego terminu, liczba końcowa powinna być wypisana, ale to jest możliwe tylko wtedy gdy iloraz

(finish - start)/skip

jest liczbą całkowitą.
Poza tym, w zdaniu nie ma ograniczenia, że liczby mają być całkowite, zatem funkcja range niezbyt się nadaje.

0

Trafiłem na to zadanie i jak przekonwertować tekst na cyfry w range?

0
Brunatny Ogórek napisał(a):

Trafiłem na to zadanie i jak przekonwertować tekst na cyfry w range?

co konkretnie masz na myśli?
masz w pierwszym poście:

pierwsza  = int(input("tutaj podaj pierwszą liczbę do range"))
druga = int(input("tutaj podaj drugą liczbę do range"))
trzecia = int(input("tutaj przeskok"))

int przekształca na liczbe całkowitą

0

A nie chodzi przypadkiem o błąd w tej linii?

skip = int(input("Podaj wielkosc odstepu miedzy kolejnymi liczbami: ")

Syntax walnie, bo brak jednego nawiasu zamykającego.

0

Z jakiej to książki?

0
Guaz napisał(a):

A nie chodzi przypadkiem o błąd w tej linii?

skip = int(input("Podaj wielkosc odstepu miedzy kolejnymi liczbami: ")

Syntax walnie, bo brak jednego nawiasu zamykającego.

wydaje mi sie że to tylko błąd w przepisywaniu kodu przez Skromny Pomidor

lion137
książka to Dawson Michael - Python Dla Kazdego Podstawy Programowania Wydanie III 2014

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1